Program


VADIM REPIN ÉS A BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKAR

VADIM REPIN ÉS A BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKAR

A Budafoki Dohnányi Zenekar világsztár vendége ezen az estén az orosz Vadim Repin hegedűművész lesz, aki tizennégy éves kora óta a legnagyobb koncerttermek ünnepelt fellépője, és máig a legfiatalabb győztese a legjelentősebbek között számon tartott brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Versenynek

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. július 3. szombat, 19:30

 

A Budafoki Dohnányi Zenekar világsztár vendége ezen az estén az orosz Vadim Repin hegedűművész lesz, aki tizennégy éves kora óta a legnagyobb koncerttermek ünnepelt fellépője, és máig a legfiatalabb győztese a legjelentősebbek között számon tartott brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Versenynek A zenekar már muzsikált vele 2020 februárjában a Cziffra Fesztivál keretében, játéka ekkor tomboló sikert aratott.

 

S ha már orosz vendégművészt köszönthetünk a pódiumon, a BDZ a hangverseny műsorát is az orosz zene remekműveiből válogatta. Elsőként Kabalevszkij Romain Rolland elbeszélése nyomán írt operájának nyitányát hallgathatja meg a közönség, majd Sosztakovics I. hegedűversenyét adja elő az együttes világhírű szólistájával – e darabjában a szerző szakított a műfaj hagyományosan háromtételes formájával, és a szimfóniára jellemző négy tételben fogalmazta meg a versenyművet: az éjszakai hangulatokat, gondolatokat idéző Nocturne után egy démoni Scherzo szól, majd a barokk kornak hódoló Passacaglia, végül pedig egy forgószélszerű Burlesque zárja a hegedűversenyt. A koncert befejező műveként Csajkovszkij igazi karmesteri bravúrdarabja, a közkedvelt IV. szimfónia hangzik el, melynek felépítéséről maga a szerző adott részletes leírást. Az első tétel bevezetését nevezi az egész mű magvának, szerinte itt jut kifejezésre a „végzet, az a sorsdöntő hatalom, amely megakadályozza a boldogság elérését”. A második tétel szelíd melankóliájú, nagylélegzetű dallamáról ugyancsak a szentimentális világfájdalom jegyében nyilatkozik a zeneszerző. A Scherzóról Csajkovszkij nem adott konkrét tartalmi leírást, holott ez a szimfónia egyik legizgalmasabb része: a vonós hangszereket a muzsikusok vonó nélkül, kizárólag pengetve szólaltatják meg, a trióban pedig a fafúvósok rajzolnak humoros zsánerképet egy duhaj népi mulatságról. A fináléról, s így az egész koncertről is remek összegzést adnak Csajkovszkij szavai: „Örülj mások örömének – tovább élhetsz!”

Ajánlatunk


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Ajánló


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!