Program


Tízparancsolat

Aktuális előadások



Rajkai Zoltán személyes előadása

SZÓ • SZÍN • JÁTÉK

Mert azt mondja a Szentírás: „Az igaz ember pedig hitből él.”

/Róm.1,17/

A közel kétórás előadás személyes vallomás hitről, bizonyságtétel Istenről és tanítás a harminc évszázada ható tízparancsolatról. A szöveget személyes élményekből, történetekből, Bibliai idézetekből, valamint Cseri Kálmán református lelkipásztor Tízparancsolat és a törvény betöltése című köteteiből állította össze az előadó színművész, Rajkai Zoltán.

Egy modernkori DJ a puszta szórakoztatás és bulizás helyett, Istentől kapott tartalmakkal tölti meg az estét, miközben lejátssza kedvenc zenéit. A háttérben a világhírű grafikus művész, animációs filmrendező Cakó Ferenc homokanimációi láthatóak, amelyeket kifejezetten ehhez az előadáshoz készített.

Színpadra alkalmazta és előadja: RAJKAI Zoltán színművész

Homokanimációk: CAKÓ Ferenc

Jegy- és bővebb információ: Pesti Vigadó Nonprofit Kft.

Szakmailag, szellemileg és lelkileg is rendkívül különleges és egyedi feladatot vállaltam az előadás elkészítésével. Hívő keresztyénként évek óta foglalkoztat az a gondolat, hogy mint gyakorló színművész, a színházművészet eszközeivel is bizonyságot kellene tennem Istenről. Sok-sok év és imádság után érkezett el ez a lehetőség.

Túlzottan nyomasztó lett a korszak, amiben élünk. Járványok, háborúk dúlnak, növekszenek az ezekkel járó társadalmi és gazdasági nehézségek; elindult egy modernkori népvándorlás, közben frusztrál bennünket az agresszív politikai, világnézeti kommunikáció, a kultúrharc, a közösségi médiából és az internetről ránk zúduló féktelen, szélsőséges információhalmaz és megjelent a mesterséges intelligencia, ami beláthatatlan következményekkel riogat. Mindezt a gyors és intenzív változást képtelenek vagyunk egészségesen feldolgozni. Úgy vélem, hogy az életünk mindenestül kezd összezavarodni, erősödik az emberekben a félelem, a szorongás. Elvesztettük az iránytűt, elveszett a zsinórmérték, amihez igazodva biztonságosan és kiegyensúlyozottan élhetnénk. A „nyugati világ” és az európai kultúra zsidó-keresztény gyökerei lassan elszáradnak: a keresztény értékek, Jézus tanításai és a megváltás evangéliuma egyre kevésbé fontos a mindennapokban. A kommunizmus diktatórikus vallás- és egyházellenes évtizedei után, a szabadosság álságos és önző szellemisége, a fogyasztás, a pénz és a vagyon bálványai radírozzák ki az emberek szívéből Isten gondviselő szeretetét. Világossá vált számomra, hogy vissza kéne nyúlni az alapokhoz, a fundamentumokhoz.                                                                                    

Isten az emberiség történelme egy pontján, az élet védelmében adott a választott népének tíz igét, tíz parancsolatot, ami leegyszerűsítve: az egész emberiség erkölcsi és kulturális fundamentuma. Vagy, ha úgy tetszik, az alaptörvénye, amely harminc évszázada létezik. És ma is élő és ható, ami a történelem egyik csodája. Kultúránk, civilizációnk egyik legmeghatározóbb alapja. A kereszténység forrása. A nyugati civilizáció etikai alapvetése. Sőt, azé az erkölcsi alapon álló humanizmusé is, amelyik sutba akarja dobni a vallást.

Manapság Isten alaptörvényét a keresztény nyugati kultúrában egyre többen megkérdőjelezik, sokan figyelmen kívül hagyják és lassan elfelejtik. Ezért arra gondoltam, hogy ebben a felfordult és zavaros élethelyzetben, amibe jutottunk, arra van a legnagyobb szükség, hogy visszatérjünk az alapokhoz, Isten törvényéhez, ami eligazít, helyes döntésekre és életútra vezet bennünket. Az, hogy az ember elfordult Istentől, és a maga kezébe vette az irányítást, sok bajt, kárt, tragédiát, téves döntést eredményezett. Számomra hitből és szívből fakadó vállalás az, hogy erre felhívjam a figyelmet.

/Rajkai Zoltán/

***

Váltsa meg SZÓ • SZÍN • JÁTÉK bérletét!

A Szó • Szín • Játék sorozat célja, hogy a fővároson és határon túl működő színházak és színtársulatok sikeres, népszerű előadásai, valamint kísérleti és ritkán látható darabok bemutatkozhassanak a budapesti közönségnek.

 

Bérletbe tartozó előadások:

2024.04.07. 17:30 - Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek

2024.05.05. 17:30 - Shirley Valentine

2024.10.27. 17:30 - Nagyapám, Frank Sinatra

2024.12.15. 17:30 - Tízparancsolat

Bérletvásárlás: 16.000 Ft

***

A SZÓ • SZÍN • JÁTÉK sorozat további előadásai:

2024.01.14. 17:30 - Schliemann - Trója

2024.02.18. 17:30 - SZÁLKÁK

2024.04.07. 17:30 - Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek

2024.05.05. 17:30 - Shirley Valentine

2024.09.15. 17:30 - A hatodik szék

2024.10.27. 17:30 - Nagyapám, Frank Sinatra

2024.11.24. 17:30 - "Mi dolgunk a világon?”

Ajánló


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!