Program


Tiszta szívvel - Pécsi Művészeti Szakgimnázium - Sissi Őszi Tánchét

Tiszta szívvel - Pécsi Művészeti Szakgimnázium - Sissi Őszi Tánchét

Az előadás József Attila szerelmeihez és édesanyjához kapcsolható, kapcsolódó érzéseit veszi górcső alá a tánc és a színház formanyelvének összekapcsolásával.  A színpadon kart karba öltve jelenik meg a tánc és a költészet, kiemelve Vágó Mártát, Szántó Juditot, Marton Mártát, Gyömrői Editet, valamint Kozmutza Flórát és a Mamát. A hozzájuk írt költeményeket, a József Attilát „életre táncoló” növendékek hangosítja ki.

 

Az előadás ívét a költő és szerelmeinek, valamint édesanyjához fűződő fordulatai szabják meg, mintegy időrendben haladva. A néző előtt filmszerűen megelevenedik a ,,múzsa-függő” József Attila sorstörténete. A vágyott nőben önmaga jobbik felét kereső, boldogsághajszoló, kudarchalmozó költő többnyire a „lelkeket tükröző” szemeken, az egymásba kapcsolódó tekinteteken keresztül közelített verseiben a szeretett lény szívéhez. Az előadásban olyan meghatározó és mindenki számára ismerős versek csendülnek fel, mint például a Mama, Gyermekké tettél, Kései sirató, Kész a leltár és az Óda.

 

Az előadás tisztelgés a költőóriás előtt, valamint kísérlet a tánc és a költészet kapcsolatának színházi formanyelvre való adaptálására.

 

József Attila - Horváth Norman

Mama - Mátyás Flóra

Vágó Márta - Horváth Réka

Szántó Judit - Pete Csenge

Marton Márta - Rónaki Nina

Gyömrői Edit - Pintér Rebeka

Kozmutza Flóra - Kis Jana

József Jolán - Hegedűs Luca

József Etelka - Balogh Molli

Végzet - Dimák Gréta

 

Valamint: Steingruber Nikolett, Varga Bence, Véber Melani, Kerényi Tamara, Karsai Lúcia, Jónás Dzsenifer, Molnár Sára, Nyilas Emese, Farkas Panna, Jaks Jázmin, Szorre Dorka

 

Koreográfusok: Kerekes Soma Lőrinc, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Ujvári Katalin

Próbavezető: Kovács Zsuzsanna, Lovas Pál

Rendező-koreográfus: Szabó Márton

 

Az előadás hossza 58 perc.

 

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium 1957 óta a tehetséggondozás, a művészi alkotómunka műhelye, ahol 1974-ben megalakult az ország első középfokú színházi és modern táncművész képzése. Célja olyan képzést nyújtani, melyben az iskolai tudás értéke a művészeti szaktudás, az általános műveltség és a kompetenciák egyensúlyán alapszik. Az ország minden tájáról érkeznek növendékek, hogy kiváló művésztanárokkal, mesterekkel dolgozzanak együtt. A táncművészet területén kimagasló tehetségű növendékek sikeres életpályája támasztja alá azt a tényt, hogy az iskola minden tevékenysége a tehetséggondozás folyamatának elősegítése köré szerveződik.

 

Sissi Őszi Tánchét

November 16. és 23. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivált a hetedik kerületben.

A program idén ismét a vidéki – miskolci, egri, dunaújvárosi és kecskeméti - táncműhelyeket állítja fókuszba, de a meghívottak közt szerepel az alig több mint egy éve alakult Székesfehérvári Balett Színház is.
Kiemelt figyelmet kapnak idén a fiatal tehetségek és az ifjú közönség megszólítása, így a programban szerepel egy tánc/színházi nevelési előadás, a Pécsi Művészeti Szakgimnázium estje, a fesztivál zárásaként pedig a Közép-Európa Táncszínház érkezik az IKF, azaz Ifjú Koreográfusok Fóruma bemutatóval.

 

 

 

Ajánló


Egy középkorú férfi megismerkedik egy fiatal lánnyal. Idáig semmi különös nincs a dologban.…

A Jászai-díjas Szente Vajk könnyesre nevettető legújabb sztárbohózata a Játékszín ellenállhatatlan szereposztásában!

A Száll a kakukk fészkére, Ken Kesey 1962-es regénye, Milos Forman 1975-ös filmje…