Program


Tengertánc-Babaszínház

Tengertánc-Babaszínház

Fontosnak tartjuk azt a hiánypótlást, hogy a legkisebbeknek szóló produkciók, Veresegyház és térségében is megjelenjenek. TENGERTÁNC címmel, a tengerről szóló dalokat, mondókákat, verseket véve alapul, egy 25 perces, két szereplős, zenés játékot tervezünk.

Babaszínház (Tengertánc)

A tervezett program célja:

Tervezetünk fő célja az, hogy minden korosztályt bevonva, a gyermekszínházi műfaj egész szegmensét le tudjuk fedni tevékenységünkkel, az eddig színházi értelemben elhanyagolt, 0-3 éves, legkisebb korosztályt, és szüleiket is beleértve. A csecsemő-és kisgyermekkorban átélt színházi behatások elsősorban a biztonságosan kötődő szülő-kisded kapcsolatot erősítik. A „mintha” élménnyel, a gyermek számos viselkedési mintát, cselekvést és lelki ráhangoltságot tapasztal meg családja társaságában.

 
Részletes programterv:

Magyarországon a kétezres évek elejéig egyetlen társulat sem próbálkozott csecsemőknek szóló produkció létrehozásával, hiszen a pszichológusok és a művészek egyetértettek abban, hogy az 5 éven aluliak számára ártalmas lehet a túl korai színházi élmény. Mára azonban a nemzetközi kutatásoknak (ASSITEJ International, Small Size) és eredményeiknek köszönhetően, ezek az axiómák egyértelműen megdőltek. Hazánkban a Kolibri Színház Toda – a csoda gyereknyelven! című előadása jelentette az áttörést, 2003-ban.

Fontosnak tartjuk azt a hiánypótlást, hogy a legkisebbeknek szóló produkciók, Veresegyház és térségében is megjelenjenek. TENGERTÁNC címmel, a tengerről szóló dalokat, mondókákat, verseket véve alapul, egy 25 perces, két szereplős, zenés játékot tervezünk. Ehhez a színház teljes eszköztárát igénybe vesszük. A ritmus, a színvilág, a bábok, a fényhatások, valamint az előadást követő, interaktív játék segítségével a mindennapi világ elemei szépségükben elrajzoltak, s mindezt az édesanyával, a szülőkkel együtt, örömteli tapasztalásként éli meg a gyermek. A babaszínház elsődleges célja tehát az esztétikai élmény és annak közös megélése.

Az előadásban a tengerekkel kapcsolatos, kisgyermekekben és szüleikben egyaránt asszociációkat ébresztő vizuális és akusztikai motívumok jelennek meg. Újító szándékunk is van az eddigi csecsemőelőadásokhoz képest, ugyanis fontos társadalmi ügyre hívná fel a figyelmet a darab, hiszen a nagy vizek plasztik szennyezésétől, a tengerek megtisztításáig szeretnénk eljutni. Ebből persze minden gyermek a saját fejlettségi szintjén fog érzékelni: a pár hónapos a tenger morajlását, a kék különböző árnyalatait dekódolja, a három éves viszont már a szüleivel folytatott emlékbeszélgetések folyamán, a környezettudatos magatartással is szembesülhet. A többlet mondanivalónak nem csupán azért szánunk kiemelt szerepet, mert szülők is nézik az előadásokat (általában kétszer annyian, mint a kisdedek), hanem azért is, mert a nemzetközi kutatások alapján, a színházi élményre a három év alatti gyerekek is emlékeznek a későbbiekben, vagyis helytálló ebben az esetben, az 'üzenet a palackban' definíció használata. Az előadás utaztatható jellege, valamint szerény térhasználata miatt, szinte bárhol bemutatható.

A Kolibri Színházhoz hasonlóan, mi is pszichológus szakemberek bevonásával szeretnénk összeállítani az előadást, hiszen a 0-3 éveseké egy rendkívül speciális korcsoport, ahol nem csupán a színházi, hanem a fejlődéslélektani törvényszerűségeket is figyelembe kell venni. Az előadás különböző próbafázisait baba-mama klubok (Erdőkertes, Veresegyház) és bölcsődék kis közönségén tesztelnénk. Az itt szerzett tapasztalatok alapján tovább finomítjuk, alakítjuk a produkciót.

Ami a műfaj pozitív hatását illeti, az egyik legfrissebb tudományos összegzés alapján elmondhatjuk, hogy a csecsemő-és kisgyermekkorban átélt színházi behatások a szülő-kisded kapcsolaton kívül, elsősorban a ritmusérzéket és az érdeklődést fejlesztik, továbbá kimagasló a mozgás, a ritmus és a beszéd intenzív előrehaladása. Ezeken kívül a szókincs és a színvilág nagymértékű gyarapodására, a hallás, a zenei ízlés, a mozgás koordináció, az egyensúly érzékelés finomodására, továbbá a figyelem, a gondolkodás és az emlékezet fejlődésére figyeltek fel a szülők. Fejlődéskutatók meglátása alapján a színházi esemény hosszú távon is felidézhető, sajátos elemeivel együtt.

Ajánló


Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje, akinek zsenialitását csak Arisztotelészéhez és…

Nyári Károly az ország legismertebb énekes zongoristája 2019. december 27-én 15:00 és 20:00…

Caveman – Az ősember stand up comedy két felvonásban