Program


Téli bérlet 23/24 évad 3.előadás

Téli bérlet 23/24 évad 3.előadás

Liszt Ferenc Les Préludes (Az előjátékok) c. szimfonikus költeménye és Rachmaninov II. zongoraversenye nemcsak a koncerttermekben hallható gyakran, de a bennük lévő csodás dallamok játékfilmek kísérő zenéjeként is.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 3. vasárnap, 17:00

Schubert: Pásztor a sziklán című művének szövegét részben Wilhelm Müller: Der Berghirt című verséből kölcsönözte, attól a költőtől, akinek verseire a híres Téli utazás című dalciklusát is komponálta. A Pásztor a sziklán a hegyi élet szépségéről és magányáról szól. Az énekhang mellett visszhangként felcsendülő szóló klarinétot hallunk Schubert utolsó művében.

A Rajna parti szikla ihlette Heine versét. A költemény valójában ballada. Egy furcsa, szomorú hangulat mélyéről idézi fel a költő a Loreley-legendát. Loreley tündér a Rajna egy kiemelkedő szikláján ül, gyönyörű haját fésüli, énekével elbűvöli a hajósokat, mint egykor a szirének a görögöket. Azok elvesztik fejüket, a folyó veszélyes örvényei elsodorják őket. A régi rege Lisztet dal írására inspirálta.

A XX. század elején Rachmaninov orosz pianista világszerte feltűnést keltett tüzesen romantikus, fantáziagazdag, rendkívüli felkészültségű zongorajátékával, majd azzal, hogy – Tanyejev és Arenszkij tanítványa – nemcsak zseniális előadó, hanem egyéni hangú komponista is. Szimfonikus művei közül gyorsan a legnépszerűbb lett az 1901-ben keletkezett II., c-moll zongoraverseny, amely nemcsak az orosz népzenét, de az orosz lelkiséget is visszatükrözi. Ez a zongoraverseny megalapozta Rachmaninov világhírét.

Patak Zita énekművész repertoárja igen széles. Rendszeresen énekel Vashegyi György együtteseivel, itt főleg régi zenét ad elő, tagja a Rádió Énekkarnak, szólistaként pedig több ősbemutató fűződik nevéhez. Sokoldalú művész, szólistaként lépett fel többek között New Yorkban, Edinburghban, Berlinben, neves karmesterekkel és zenekarokkal dolgozott együtt (Kocsis Zoltán – Nemzeti Filharmonikusok, Fischer Iván – Budapesti Fesztiválzenekar, Medveczky Ádám – Szent István Filharmonikusok, Dénes István – Magyar Állami Operaház Zenekara).

Lajkó István zongoraművész középfokú zenei tanulmányait Belák Erzsébet növendékeként a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, majd 2007-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán: tanárai Falvai Sándor és Szokolay Balázs voltak. Ugyanebben az évben nyert felvételt a Zeneakadémia Doktori Iskolájába, ahol 2014-ben summa cum laude minősítéssel szerzett doktori címet. 2017-ben kitüntetéses koncertdiplomát szerzett a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán is. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, valamint a kölni Zene- és Táncművészeti Főiskola főtárgy tanára.

Ménesi Gergely karmester 1983–1986 között a Szent István Gimnázium Szimfonikus Zenekarában hegedült. Hosszú időn keresztül volt vezető karmestere a Szent István Gimnázium Jubileumi Szimfonikus Zenekarának. A IX. Ferencsik János Nemzetközi Karmesterverseny 2. helyezettje. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető tanszék vezényléstechnika főtárgy tanára, és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere, egyetemi docens, valamint a Szent István Filharmonikusok és a Győri Egyetemi Zenekar karmestere. 1998-tól a Kassai Filharmonikus Zenekar állandó vendégkarmestere. Vendégszerepelt Svájcban, Svédországban, Németországban, Szlovákiában és Erdélyben.

MŰSOR:

Franz Schubert: Nyitány olasz stílusban D.591
Franz Schubert: Der Hirt auf dem Felsen D.965
(Carl Reinecke hangszerelése)
Liszt Ferenc: Die Lorelei
Liszt Ferenc: Les préludes - szimfonikus költemény 
Szergej Rachmaninov: II. zongoraverseny, c-moll, op. 18.
(I. Moderato; II. Adagio sostenuto; III. Allegro scherzando)

Közreműködik:

Patak Zita (ének)
Lajkó István (zongora)
Vezényel: Ménesi Gergely

Ajánlatunk


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Roman Polanski hasonló című filmjéből készítette nagy sikerű színpadi rendezését, melyet nemzetközi alkotógárdával állított színre a PS Produkció. Eddig több millió nézőt vonzott szerte a világon a kultikussá vált vámpírparódia. Budapesten, 17 év után tovább folytatódik a különleges, fanyar humorú, látványos, szórakoztató, varázslatos musical sikertörténete.

Ajánló


A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű…

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!