Program


Talpuk alatt

Talpuk alatt

Az alkotók az előadásról:
Két világ, két világfelfogás ütközésének lehetünk szemtanúi a Kanadában élő magyar család történetén keresztül: a néptáncról és a hagyományról (a hagyomány megőrzéséről, továbbörökítéséről) való két ellentétes gondolkodás csap össze a történetben.

Egy Torontó közeli kisváros Közösségi Házában augusztus 20-án rendezvényt szerveznek a helyi magyaroknak az államalapítás és az új kenyér ünnepén. Erre az alkalomra a kanadai Rezeda Dance Company új műsorral készül. Tamás, a csoport vezetője nehéz helyzetben van, mert több táncos is el akarja hagyni az együttest. Ebben az időszakban érkezik Magyarországról Bálint, az ifjú koreográfus, táncpedagógus. Tamás, a csoport vezetője nagy örömmel fogadja, ám a kezdeti örömök után egyre több a konfliktus, mivel Bálintnak egészen más elképzelései vannak az új előadással kapcsolatban…

Játékunkban a hagyomány és innováció témakörét szeretnénk megvizsgálni; a két fogalom feszültségéről egymás mellett / egymás nélkül / egymással örök harcban levéséről szeretnénk közösen gondolkodni a fiatalokkal. A néptánc itt médium, segít a központi kérdés minél érzékletesebb, árnyaltabb, több érzékszervet bekapcsoló vizsgálatához, az identitás kérdéskörének körbejárásához.

Az alkotók célja, hogy a néptánc és a komplex színházi nevelési előadások formanyelvének ötvözésével lehetőséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör közös értelmezésen és cselekvésen keresztüli vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket. Az előadás során felvetett és körbejárt téma/problémák: Hagyomány és innováció / mit jelent ma magyarnak lenni?

A Káva Kulturális Műhely előadása

Alkotók:
Író, dramaturg: Romankovics Edit
Zene: DJ Panda
Díszlet- és jelmeztervező: a másik Kiss Gabriella
Fény: Kálócz László

Játsszák és táncolják:
Bori Viktor
Patonay Anita
Kálócz László
Kolumbán Norbert / Kanozsai Ákos
Szabó Tamás / Bódi Dávid
Horváth Eszter / Fehértóy Zsanett
Kriston Fruzsina / Reszneki Virág

Színházi nevelési konzulens: Takács Gábor
Koreográfus: Juhász Zsolt
Rendező: Sereglei András

Az előadás a Nemzeti Táncszínház felkérésére és projektvezetésével, a Duna Táncműhely és a Káva Kulturális Műhely koprodukciójában jön létre. Az előadás az NKA Táncművészeti Kollégium, az NKA-Imre Zoltán Program és a SÍN Kulturális Központ támogatásával jött létre.

Ajánló


Mary izgatottan várja haza wimbledoni otthonába férjét, John Smith taxisofőrt, aki túl sokat…

A színpadon 24 ExperiDance táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére…

A Budapesti Operettszínház az Elfújta a szél színpadra állításával a híres irodalmi művek…