Program


Szlovák Filmnapok: Szolgák

Szlovák Filmnapok: Szolgák

Služobníci
szlovák-román-cseh-ír dráma, 80 perc, 2020
szlovák nyelven magyar felirattal

Rendező: Ivan Ostrochovský

Szereplők: Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Milan Mikulčík, Vladimír Strnisko, Vlad Ivanov

 

Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb és legsikeresebb munkája történelmi eseményeken alapuló fikciós film. A történet 1980-ban játszódik, a kommunista állam és a csehszlovákiai katolikus egyház összetett viszonyába enged betekintést. Két főhőse, Michal és Juraj a teológiai szeminárium hallgatói. Oktatóik az iskola felszámolásától tartva a szemináriumot a kommunista hatalmat kiszolgáló intézménnyé formálják. A fiatal diákok mindegyikének el kell döntenie, hogy a rezsimmel való együttműködés útját választják-e, vagy vállalják a nehezebb utat, a titkosrendőrség drákói módszereinek és megfigyelésének kiszolgáltatva.

A rendkívül szépen fotografált, látványos fekete-fehér film számos fesztiváldíjat nyert. Egyebek mellett tavaly szerepelt Szolnokon, az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában is, ahol a harmadik díjat nyerte el elegáns és pontos kompozícióiért. A film látványtervezője egyébként maga a rendező. A színészválasztás érdekessége, hogy felfedezhetjük a szereplők között a Magyarországon is jól ismert Vlad Ivanovot (akit láttunk már hasonló szemináriumi történetben, az Egy lépéssel az angyalok mögött című román filmben) és a jeles szlovák filmrendezőt, Martin Šulikot is, akinek legújabb filmjét szintén vetítjük a Szlovák Filmnapokon.

A film magyar felirata az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál megbízásából készült.

A Szlovák Filmnapok teljes programja >>

Ajánló


Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús.…

Andrew Lloyd Webber csodálatos műve a Biblia legszebb, drámai fordulatokban leggazdagabb történetén, a József legendán, illetve Thomas Mann tetralógiáján alapul.