Program


Rómának szeretettel (2012) / EURÓPAI HIDAK: BUDAPEST–RÓMA

Rómának szeretettel (2012) / EURÓPAI HIDAK: BUDAPEST–RÓMA

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 25. hétfő, 19:00

Rómának szeretettel (To Rome with Love, 2012)

Woody Allen még félprofilból ellenfényben sem hasonlít Federico Fellinire, de a Rómának szeretettel mégis számtalan ponton kapcsolja össze a két rendezőt. Például azzal is, hogy Fellini több filmjéhez hasonlóan a történet több szálon fut, ráadásul a négy történet közül az egyik már-már szemtelenül idézi fel Fellini 1952-es filmjét, A fehér sejket. Egy másik jelenetben Woody Allen az Annie Hall egyik jelenetére utal, amelyben a mozipénztárnál sorban állók éppen Felliniről beszélgetnek. Duplacsavar.

De ne vesszünk el az utalásokban! (Van belőlük bőségesen.) A történetekben közös motívum az elveszés, az eltévedés. A Piazza Venezia kellős közepén álló rendőr turisztikai és filmes közhely. Most azonban olyan, mintha ő lenne a mesélő. Nem is lehetne alkalmasabb személyt találni, hogy segítsen eligazodni Rómában. Az csupán bájos adalék, hogy a karaktert alakító Pierluigi Marchionne tényleg rendőr. Aki már látott egynél több Woody Allen-filmet, kihallhatta, megérezhette, hogy a rendező/író roppant erősen kötődik az óvilági kultúrához a görög drámáktól Shakespeare-en és Dosztojevszkijen át egészen Felliniig, Ingmar Bergmanig. (És akkor még Kertész Mihály Casablancájáról nem is szóltunk.) Amikor személyesen is felbukkan Rómában, kacagtató öniróniával szemléli amerikai önmagát. Mint nyugdíjas operarendező, rápróbálja az amerikai művészetmenedzselést egy istenadta tenorra, aki csak a zuhany alatt képes kibontakoztatni tehetségét. Nagyon vicces. És nagyon mély. Mert Rómának megvan a maga élete. Ha pedig Rómában élsz, élj úgy, mint a rómaiak. William Wyler Római vakációja Róma felfedezése újvilági szemmel. A Rómának szeretettel viszont laza és mulattató bolyongás egy olyan városban, egy olyan kultúrában, amelyben térképpel nem tudunk és nem is érdemes eligazodni.

Alkotó:
rendező: Woody Allen

Közreműködik:
házigazda: Réz András

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


"Hot Jazz Band Előszilveszteri Koncert 2023

Georg Friedrich Händel – Wolfgang Amadeus Mozart MESSIÁS – koncertszerű előadás Oratórium három részben, szünet nélkül, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!