Program


Rameau: Dardanus /RÉGIZENE FESZTIVÁL / Prelúdium 17:00

Rameau: Dardanus /RÉGIZENE FESZTIVÁL / Prelúdium 17:00

Jean-Philippe Rameau ötvenévesen vállalkozott először zenés színpadi mű komponálására. „Innen szép nyerni” - mondják a sportriporterek, ha valaki nagy hátránnyal indul egy versenyben. Rameau győzött: nyolcvanegy évesen a francia barokk legsikeresebb és legtermékenyebb operaszerzőjeként hunyt el. több

A Magyarországon eddig nem ismert Dardanus viszonylag korai a Rameau-operák sorában: ez a zeneszerző ötödik ilyen műfajú műve. Az 1739-ben keletkezett alkotás címe a görög mitológiára utal, s alakjainak egy részét is innen ismerjük, maga a történet azonban a szövegíró, Charles-Antoine Le Clerc de La Bruère leleménye. A darab keletkezéstörténetének érdekessége a többszöri átdolgozás: a művet a szerző először 1744-ben, majd 1760-ban is revideálta. A harmadik változat hozta meg a korábban tartózkodóan fogadott operának az igazi sikert, olyannyira, hogy Rameau-t ezt követően már „a Dardanus alkotójaként” emlegették.
Vashegyi György és két régizenei műhelye, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar a Dardanust a Müpával és a Versailles-i Barokk Zenei Központtal koprodukcióban mutatja be. Az együttműködés gyümölcseit a hazai koncertélet évek óta élvezi, s nem kevesebbet köszönhet ennek, mint a francia barokk zene számos kevéssé ismert értékének felfedezését. A produkció énekes szólistái olyan kiválóságok, akiknek tudásáról és rátermettségéről a magyar zenehallgató már nem egy korábbi Vashegyi-produkcióban meggyőződhetett. Ilyen a címszereplő tenor, Cyrille Dubois, de a szoprán Judith Van Wanroij és Chantal Santon-Jeffery, valamint a bariton Tassis Christoyannis és Thomas Dolié teljesítményéről is több produkció kapcsán őrizhet szép emlékeket a Müpa közönsége.

A Müpa és a Versailles-i Barokk Zenei Központ koprodukciója.

Vezényel: Vashegyi György

Szereplők:

Iphise, l'Amour: Judith Van Wanroij
Vénus, une Phrygienne: Chantal Santon-Jeffery
Dardanus: Cyrille Dubois
Anténor: Tassis Christoyannis
Teucer, Isménor: Thomas Dolié
Arcas: Clément Debieuvre

Közreműködők:

Purcell Kórus

Orfeo Zenekar

Ajánló


Jelenczki István korunkban az a magyar filmkészítő, aki nemcsak a legkiválóbb dokumentaristák közé…

Nick Payne darabja egyszerre szórakoztató és kétségbeejtő; élvezetesen szellemes és mélyen elgondolkodtató.