Program


Puccini: Pillangókisasszony / MET - FSZ
3

Puccini: Pillangókisasszony / MET - FSZ

Énekesek és operabarátok álma, hogy eljussanak New Yorkba, a legendás Metropolitan Operába. Az énekesek továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen csak a legjobbak léphetnek ott fel. A közönség vágya azonban ma már könnyen teljesülhet: elég csupán a Müpáig utaznia, hogy a Metropolitan Opera Live in HD közvetítései segítségével, tizenkettedik éve élvezhesse a nagyszerű előadásokat.

Puccini: Pillangókisasszony

Giacomo Puccini a Pillangókisasszonyt nem kevesebb, mint öt változatban írta meg, az egyik verzió ősbemutatóját éppen a New York-i Metropolitan Operaházban tartották 1906-ban. A kikötői szerelem áldozatává váló, elhagyott japán gésa és a világ másik feléről érkező amerikai tengerésztiszt történetét rendkívüli szenvedéllyel és mély érzelmi hitelességgel ábrázoló mű több mint egy évszázada az operaházak egyik legtöbbet játszott darabja, dallamai, harmóniái szívig, lélekig hatolnak - Puccini ebben felülmúlhatatlannak bizonyult. Ha pedig olyan elementáris erejű az előadás, mint amilyen ez a Met-produkció, aligha lehet nagyobb a hatás.
A főleg Verdi- és Puccini-operákra szakosodott és lenyűgöző alakításokat nyújtó kínai Hui He napjaink egyik legjobbja ebben a címszerepben. Partnere, Andrea Carè szakmai értelemben Pavarotti-unokának számít; neki szintén Pinkerton az egyik sikerszerepe. Az amerikai konzul alakját a Metben több mint ötven éve debütált, de repertoárját még mindig újabb és újabb szerepekkel gazdagító - Sharplesst is most először éneklő - fáradhatatlan Plácido Domingo kelti életre. Suzukit a nagyszerű amerikai mezzoszoprán, Elizabeth DeShong alakítja.
A karmestert a magyar közönség is jól ismerheti: a hazai operaéletet jelenlétével évtizedek óta megtisztelő Pier Giorgio Morandi az olasz repertoár egyik kimagasló tolmácsa; a Metropolitan Operában 2017-ben vezényelt először. Aki pedig színpadra állította a produkciót, nem más, mint Az angol beteg című film Oscar-díjas rendezője, a 2008-ban elhunyt Anthony Minghella, aki ezzel a sodró lendületű Pillangókisasszonnyal 2006-ban a Londoni Színházak Társasága által adományozott Laurence Olivier-díjat is elnyerte.

A Metropolitan Opera Live in HD közvetítések partnerünk, a Cikánek Management közreműködésével valósulnak meg.

Vezényel: Pier Giorgio Morandi

Szereplők:
Cso-cso-szán: Hui He
Suzuki: Elizabeth DeShong
Pinkerton: Andrea Carè
Sharpless: Plácido Domingo

Közreműködik: A Metropolitan Opera Ének- és Zenekara

Díszlet: Michael Levine
Jelmez: Han Feng
Fény: Peter Mumford
Koreográfia: Carolyn Choa
Bábszínház: Blind Summit Theatre
Rendező: Anthony Minghella

Ajánló


Traccs! Nyíregyháza legújabb beszélgető-est sorozatának harmadik vendégei Ördög Nóra és Nánási Pál, hazánk…

Sir Tom Jones visszatér Veszprémbe, hogy megismételje 2017-es hatalmas sikerű koncertjét. Tom Jones…