Program


Nyitóhangverseny

Nyitóhangverseny

A közönség ismét nagyhatású, szó szerint „fantasztikus” művek előadását élvezheti a nyitókoncerten. A szólista a 15 éves Balázs-Piri Soma, a 2018-as Virtuózok egyik korcsoportgyőztese, rendkívüli tehetségű fiatal muzsikus, aki korát meghazudtoló érettséggel és technikai tudással tolmácsolja a zongorairodalom kiemelkedően nehéz alkotásait.  több

2019. augusztus 09. péntek, Sárospatak
20:00 Rákóczi-vár udvara
(Rossz idő esetén az SRK Wáberer Sportcentrumban)

Műsor:
 
Wolfgang Amadeus Mozart:  d-moll zongoraverseny K.466
            Hector Berlioz: Fantasztikus szimfónia Op.14
 
Budafoki Dohnányi Zenekar
zongorán közreműködik: Balázs-Piri Soma
vezényel: Hollerung Gábor
 
A közönség ismét nagyhatású, szó szerint „fantasztikus” művek előadását élvezheti a nyitókoncerten. A szólista a 15 éves Balázs-Piri Soma, a 2018-as Virtuózok egyik korcsoportgyőztese, rendkívüli tehetségű fiatal muzsikus, aki korát meghazudtoló érettséggel és technikai tudással tolmácsolja a zongorairodalom kiemelkedően nehéz alkotásait. Ezen az estén Mozart egyik legdrámaibb és legzaklatottabb művét szólaltatja meg, amely közvetlen összefüggésbe hozható a Don Giovannival.
150 éve, 1869. március 8-án Párizsban halt meg Hector Berlioz francia zeneszerző. Nehézségekben és személyes tragédiákban bővelkedő élete során rendszeresen találkozott Liszt Ferenccel, nemegyszer ugyanazt a témát is feldolgozták. A Fantasztikus szimfónia pedig egyike Berlioz azon műveinek, amelyekből Liszt átiratot készített. Miközben hazájában a "német zene" képviselőjének tartották és ezért nem igazán becsülték meg, Weimar-ban Liszt udvari karmesterségének idején sokszor nagy sikerrel adták elő Berlioz szerzeményeit.
A Fantasztikus szimfónia a romantikus korszak egyik legnagyobb hatású alkotása. Már nem tisztán zenei alkotás, hanem lényegében a programzene megteremtője. Tételei álomképek sorozata, amelyek középpontjában egy sokarcú zenei gondolat áll, a Berlioz által „idée fixe”-nek nevezett téma. Ez hol a szenvedély, hol a magány, hol a fékevesztett tánc, hol egy bizarr kivégzési jelenet témájaként jelenik meg, a zárótételben pedig egy boszorkánytánc csúfondáros témájaként hallhatjuk.
A szünetben a Grand Tokaj Zrt., a Zempléni Fesztivál Hivatalos borszállítójának kóstolójával.

Ajánló


A Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve, mely újból és újból…

Rendhagyó koncertünk az emberi élet fordulópontjait mutatja be, felvonultatva a jeles eseményekhez kapcsolódó…