Program


Népi gyógyászat előadás - Kolostorkertek, gyógyító szerzetesek és gyógynövényeik

Népi gyógyászat előadás - Kolostorkertek, gyógyító szerzetesek és gyógynövényeik

Kik a szerzetesek? Hol és hogyan élnek/éltek? Mely szerzetesrendek kertészkedtek? Kik foglalkoztak közülük gyógyítással? Hol és miért volt szükség(ük) gyógynövényekre? Milyen növényeket használtak gyógyászati céllal? Az előadás Nagy Zsolt vezetésével többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik választ adni, majd egy konkrét, erdélyi példán keresztül az is bemutatásra kerül, miként szervezte meg egy kolostori közösség az életét, s ebben…  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 23. csütörtök, 17:00

Kik a szerzetesek? Hol és hogyan élnek/éltek? Mely szerzetesrendek kertészkedtek? Kik foglalkoztak közülük gyógyítással? Hol és miért volt szükség(ük) gyógynövényekre? Milyen növényeket használtak gyógyászati céllal? Egyáltalán mit értettek a szerzetesek a gyógynövény fogalma alatt? Kik a szerzetesek? Hol és hogyan élnek/éltek? Mely szerzetesrendek kertészkedtek? Kik foglalkoztak közülük gyógyítással? Hol és miért volt szükség(ük) gyógynövényekre? Milyen növényeket használtak gyógyászati céllal? Egyáltalán mit értettek a szerzetesek a gyógynövény fogama alatt? Az előadás többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik választ adni, majd egy konkrét, erdélyi példán keresztül az is bemutatásra kerül, miként szervezte meg egy kolostori közösség az életét, s ebben milyen hely, szerep jutott a kertnek, a kerti munkának, illetve a növényeknek. Ezáltal – reményeink szerint – láthatóvá válik, hogy a szerzetesek általában/többnyire a környezetükkel állandó kapcsolatban voltak, s számos kölcsönhatással érdemes számolnunk, ha őket és a kertjeik alakulását kívánjuk megérteni. Csak néhány ezek közül: a szerzetesek származása és előképzettsége; az egyházi vezetők pályájának alakulása; a termelőközpontokkal és más rendházakkal, illetve szerzetesrendekkel való kapcsolattartás; az ökológiai-biológiai-termesztéstani szakismeretek elsajátítása a helyi szakemberektől, majd ezek továbbadása a híveknek; a szakismeretek szerzése könyvekből és egyéb forrásokból.

Nagy Zsolt erdélyi magyar néprajzkutató, kertészmérnök. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének néprajz szakán, majd a Sapientia EMTE kertészmérnöki szakán végezte, ahol gyógynövénytermesztés szakirányból diplomázott. Ezt követően ugyanitt szerzett növényorvos mesteri oklevelet. Jelenleg a kolozsvári Hungarológiai Tudományok Doktori Iskola doktorandusza, a BBTE etnobotanika szemináriumainak felelőse és a marosvásárhelyi orvosi-gyógyszerészeti egyetem háttérintézménye által működtetett szakkönyvkiadó felelős szerkesztője. 2022-től vesz részt kutatóként a MTA Lendület Etnoökológia Kutatócsoportjában, a budapesti ELKH BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa. Eddigi gyűjtéseit többnyire Erdély különböző tájegységein (Székelyföld, Szilágyság, Kalotaszeg, Szászvidék) végezte. Fő kutatási területei: etno(farmako)botanika, etnomedicina, etnoökológia, tudománytörténet, gazdaságantropológia.

 

Ajánlatunk


Dal- és áriaest két részben, magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

„Világi dalok szólóénekesekre és kórusokra, hangszerkísérettel és mágikus képekkel” – így álmodta meg Carl Orff szcenikus kantátáját, a zenetörténet egyik legismertebb és legnépszerűbb művét. A zenemű most Debrecenben, a Főnix Arénában bemutatásra kerülő összművészeti előadása hű marad a kiváló zeneszerző szelleméhez.

Az ikonikus orgonavirtuóz, Varnus Xaver, és a magyar színjátszás két hatalmas klasszikusa, Molnár Piroska és Szacsvay László együtt lépnek a színpadra, hogy az egyetemes kultúrtörténet két legnagyobb mítoszát, William Shakespeare-t és Johann Sebastian Bachot összehozzák egy randevú erejéig. Shakespeare korábban élt, így nem ismerhette Bachot, s azt sem tudhatjuk, hogy Bach hallhatta-e valaha Shakespeare bármely művét. De ha e két őserőt összeeresztjük, alighanem elemetárisabb lesz a hatása, mintha két urániumrudat egymáshoz dörgölnénk.

Ajánló


• 19:00 Kapunyitás • 20:15 Dzsúdló koncert • 22:00 Azahriah koncert

2023. augusztus 11., 12., 13., 18., 19., 20. 21.00 esőnapok: 2023. augusztus 14., 15., 21., 22.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!