Program


Muzsikás Együttes - Allegro Barbaro

Muzsikás Együttes - Allegro Barbaro

“Allegro Barbaro”
Bartók, Kodály zongoramuzsikája a népzene szárnyán
A Muzsikás együttes és Fülei Balázs zongoraművész közös hangversenye
Énekel: Petrás Mária

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. november 23. péntek, 19:00

Bartók Béla művei és a népzene szoros kapcsolatára épülő számos sikeres hangversenyprogram készült már a Muzsikás együttestől. Ennek a sorozatnak az egyik programja az Allegro Barbaro, ahol a Muzsikás neves zongoraművészekkel koncertezik. Ezúttal a fiatal és nagy tehetségű Fülei Balázs zongoraművésszel járják az országot 2017- ben.

A magyar népzene és Bartók művei felváltva, egymást kiegészítve, hatásukat fölerősítve szólalnak meg. Bartók zenéjével egy időben szólalnak meg a népi hangszerek, vagy Bartók zenéjére jelenik meg az autentikus tánc. A hangverseny egyik célja, hogy eljuttassa a hagyományos magyar népzenét olyan körökbe is, ahol ez korábban egyáltalán nem volt ismert, Bartók muzsikájának pedig új híveket szerezzen a népzenei közönség között!

Mindezt úgy, hogy produkciót a legmagasabb zenei igényesség és a könnyű befogadhatóság jellemzi. A látszólag eltérő műfajok, a komponált műzene és az improvizatív, sodró erejű népzene egymást követve, egymást kiegészítve, időnként pedig egyszerre szólal meg. Világossá válik Bartók Béla vallomása arról, miként befolyásolja a zeneszerzőt a népzene: “Ez a befolyás akkor valósul meg a leghatékonyabban a zenész számára, ha a népzenét nem holt gyűjteményekből ismeri meg, hanem abban az alakjában, ahogyan fékezetlen él a nép körében.“

A hangversenyen hangszeres népi dallamok, énekek szólalnak meg többek között a következő tájegységekről: Dunántúl, Kalotaszeg, Gyimes, Mezőség, Szatmár, valamint részletek Bartók alábbi zongoraműveiből: Gyermekeknek, Kis szvit, Szabadban, Allegro Barbaro, Román népi táncok valamint Kodály Zoltán Marosszéki Táncok zongorára című darabjából.

Muzsikás együttes több, mint négy évtizede van jelen a hazai és a nemzetközi zenei életben. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Jelen vannak a világ legjelentősebb koncerttermeiben, fesztiváljain. Számos díj és kitüntetés birtokosa, többek között a Liszt Ferenc-díj, a Kossuth-díj és a Magyar Örökség-díj, WOMEX-díj, Prima Primissima-díj.

Fülei Balázs átütő színpadi jelenség, aki képes megszólítani a közönséget, és a koncert utolsó pillanatáig fenntartani a figyelmet – írják a szaklapok legutóbbi indiai turnéja után. Bartók műveinek egyik leghitelesebb tolmácsolója. „Ahol ő megjelenik, személyében tudás, művészi lelkiismeret, ihletettség lép a pódiumra.” (Muzsika, 2014. március)

A hangverseny közreműködői:
Muzsikás Együttes:
Sipos Mihály - hegedű, citera, ének
Porteleki László - hegedű, koboz, tambura, ének
Éri Péter - brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének
Hamar Dániel - bőgő, gardon, dob, ének
Petrás Mária - ének
Fülei Balázs – zongora

Ajánlatunk


Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar vezényel: Guido Mancusi

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

Ajánló


Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey,…

Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!