Program


Mozart / Orbán / Mahler / Előhang 18:30

Mozart / Orbán / Mahler / Előhang 18:30

Műsor:
Mozart: g-moll szimfónia, K. 183
Orbán György: II. szimfónia - ősbemutató
Mahler: IV. (G-dúr) szimfónia

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 24. szerda, 19:30

Mozart / Orbán / Mahler

Ahogyan az emberek között, a műfajok világában is akadnak nagy túlélők. A kulcs mindkét esetben a megújulás képessége. A zenei műfajok örökifjú veteránja a szimfónia, amely több mint negyed évezred történetét tudja maga mögött. A Pannon Filharmonikusok koncertjén Kesselyák Gergely vezényletével három szimfóniát hallunk: egyet a 18. századból, egyet a 19. és a 20. fordulójáról, a kettő között pedig ősbemutatóként az évad zeneszerzője, Orbán György új alkotását.

Mozart 183-as Köchel-jegyzékszámú szimfóniájához azért tapadt a „kis g-moll” elnevezés, hogy megkülönböztesse a kései szimfóniák hármasának középső tagjától, a zaklatott lelkiállapotot tükröző „nagy” g-moll szimfóniától (K. 550). Ami a dúlt hangvételt illeti, ebből a „kis” g-moll szimfóniában sincs hiány, hiszen ez az 1773-ban keletkezett pompás darab a preromantikus Sturm und Drang irányzat képviselője. Mahler IV. szimfóniájában sok a játékos, gyermeki elem, a szopránszólós finálé például azt meséli el a Des Knaben Wunderhorn (A fiú csodakürtje) című népköltésgyűjtemény egy szövegét feldolgozva, milyen az élet a Mennyországban. Mozart és Mahler között pedig egy új mű hangzik el, Orbán György II. szimfóniája, amely a három kompozíció közül bár a legújabb, stilisztikai szempontból akár Mozart és Mahler közé is helyezhető. Négytételes, klasszikus formavilágú és hangszerelésű darab, népdalidézetekkel, kifinomult harmóniai megoldásokkal, erőteljes hangzásbeli csúcspontokkal és érzékenyen ívelő dallamokkal. A kétszáz éves múltú Pannon Filharmonikusok együttese 1984 óta működik hivatásos zenekarként, s aki ezen a koncerten vezényli, a rendkívül népszerű és sokoldalú Kesselyák Gergely a kilencvenes évek óta képvisel egyéni színt és friss energiát a magyar hangversenyéletben.

Az előadást 18.30-tól Előhang címmel műismertető előadás előzi meg. További részletekről a koncert előtti hetekben a honlapunkon tájékozódhatnak.

Vezényel: Kesselyák Gergely

Közreműködők:
szoprán: Pasztircsák Polina
Pannon Filharmonikusok

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Ha sírva akar nevetni, ezt az előadást ne hagyja ki!

Dubrovay László Faust, az elkárhozott című táncdrámájának ősbemutatója a Müpában valósult meg 2016-ban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A Goethe remekműve által ihletett nagyszabású produkció a 2023/24-es évadban debütált a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, 2024-ben pedig újra színre kerül a Müpa Fesztivál Színházában.

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Ajánló


Nem titok, hogy Snétberger Ferenc, a 2024/25-ös évad művésze legkedvesebb zenészpartnerei közé tartozik Anders Jormin svéd bőgős és Joey Baron…

A Beautiful Confusion ZÓRA váratlan, de intenzív feltűnésének címe is lehetne akár. A kaliforniai születésű és részben ma is Amerikában…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!