Program


Megfestett Evangélium

Megfestett Evangélium

Megfestett Evangélium - Caravaggio képeinek evangéliumi üzenetei

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. november 8. csütörtök, 18:30

Arcátlan vagy merészen új? Olyan előadás részesei lehetünk Mikes Balázs értő kalauzolása révén, amely megtanít érteni, látni Caravaggio művészetét, aki korában sokakat megbotránkoztató módon, a mindennapi életből vett arcokkal merte ábrázolni az evangéliumok szereplőit.

A kis lombardiai település, Caravaggio szülötte volt Michelangelo Merisi, akit az utókor egyszerűen csak a településről elnevezve ismer.

Kalandos élete során sokszor került szembe a törvénnyel, gyakorta a szállásáért s a megélhetéséért festett. Azonban bármerre vitte is sorsa, mindig akadt értő szem, aki felfigyelt tehetségére, s felkarolta, a börtönből kimenekítette, megélhetését támogatta.

Az utókor nemigen tud a megannyi apró életrajzi momentumról, mint Mikes Balázs, aki évek óta megszállottan kutatja az életművét, s most elhatározta, hogy feltárja hallgatóságának mindazt a jót és mindazt a rosszat, amelyet egy halandó ember életéről illik tudni a végső megmérettetés előtt.

Nos, a művelt teológus és egyben grafikus olyan látással gazdagítja nézőit, amely révén szakavatottan tudja értékelni a fény-árnyék technikát, valamint azt a természetes látásmódot, amelyet eleddig vallásos témájú képeken nemigen mertek ábrázolni. Nevezetesen korának mondhatni egyetlen úttörőjeként Caravaggio a mindennapi életéből vett arcokkal igyekezett ábrázolni Mátét, Máriát, Bacchust, Jézus Krisztust. Olyan emberi kapcsolatokat festett meg, amelyek egy-egy élethelyzetben természetesebben hatottak, mint korábbi ábrázolóiknál (Sírba tétel).

Nem véletlen, hogy a pillanat művészének is tartották. Az emmausi vacsora (1601–1602) azt a másodpercet igyekszik festővásznon megörökíteni, amelyben kiderül Jézus személye. A vendéglős még nem sejti, hogy tulajdonképpen ki is a vendégük, a két tanítvány pedig, amint rádöbben mesterük kilétére, már el is illan előlük Jézus alakja. A pillanatot úgy ragadja meg Caravaggio, mint még senki őelőtte. A fény ezen a képen is nagy szerepet játszik.

Olyan előadás részesei lehetünk Mikes Balázs értő kalauzolása révén, amely megtanít érteni, látni, szakértőnek lenni.

Ajánlatunk


A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők, egy nap marad a régi életből.

Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

Ajánló


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!