Program


MÁV Lukács/5. Zeneakadémia

MÁV Lukács/5. Zeneakadémia

Járdányi Pál (1920-1966) Kodály Zoltán tanítványa, később a Zeneakadémián tanártársa volt. Tisza mentén című szimfonikus költeményét 1951-ben komponálta. A mű bevezetése a Tisza-menti tájat érzékelteti, utána pedig népdalok szabad feldolgozása következik.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. február 25. csütörtök, 19:00

Járdányi Pál: Tisza mentén
Hubay Jenő: III. (g-moll) hegedűverseny
Saint-Saëns: III. (Orgona) szimfónia

Közreműködik: Szabadi Vilmos (hegedű)

Vezényel: Csaba Péter

Járdányi Pál (1920-1966) Kodály Zoltán tanítványa, később a Zeneakadémián tanártársa volt. Tisza mentén című szimfonikus költeményét 1951-ben komponálta. A mű bevezetése a Tisza-menti tájat érzékelteti, utána pedig népdalok szabad feldolgozása következik. Hubay Jenő (1858-1937) nemzetközi hírű hegedűművész, ismerte Lisztet, Brahmsot, Joachim Józsefet, az első világháború után Bartókkal Kodállyal, Dohnányival tanított együtt 25 évig mint a Zeneakadémia igazgatója. Termékeny zeneszerző is volt. Hangversenyünkön elhangzó hegedűversenye a hegedűjáték minden szépségét megmutatja, stílusa Brahms örökségének és a magyar városi népszerű zenének ötvözete. A szólista, Szabadi Vilmos a mai magyar hegedűművész nemzedék egyik kiemelkedő tagja, a Zeneakadémia hegedű tanszakának vezető tanára.  Állandó vendégkarmesterünk, Csaba Péter, aki évtizedek óta Franciaországban él, választott hazája zenéjének egyik emblematikus darabját mutatja be a koncert második felében. Camille Saint-Saëns a kései romantika francia földön virágzó zeneművészetének egyik kiemelkedő alakja, akit Liszt is nagyra becsült. III. szimfóniája a kor zenéjének minden jellegzetességét felvonultatja: a könnyed, franciás dallamosságot, a romantikus érzelemvilág őszinte ábrázolását, a bonyolult többszólamúságot és a patetikus ünnepélyességet.

Ajánlatunk


Képesek-e arra a hangok, hogy megidézzék egy város látványát, hangulatát, az atmoszférát, amelyet a hely szelleme sugároz? Respighi Róma-triptichonja képes erre. A három szimfonikus költeményből kettőt hallunk ezen a koncerten.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Ajánló


Molnár Ferenc vígjátéka egy furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese.

Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

Tasnádi IstvánA fajok eredete Nézőművészeti Kft. A színészek improvizációinak felhasználásával írta: Tasnádi István

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!