Program


MÁRAI SÁNDOR - A Kassai Polgárok
4

MÁRAI SÁNDOR - A Kassai Polgárok

A kamaraszínházi változatot írta: dr. Éless Béla

-- kamaraszínházi változat 2 részben --

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 17. vasárnap, 17:00

Szereposztás:

 

János mester         

OSZTER SÁNDOR

Ágnes, a felesége

NYERTES ZSUZSA

Kristóf, a fiuk

HÉGER TIBOR

Genovéva, a n evelt lánya

ANTALFI ANETT

Jakab, a kereskedő       

KERTÉSZ PÉTER

Gergely Páter

VÁRKONYI ANDRÁS

Albertus a krónikás       

BODOR GÉZA

István Püspök

MESTERHÁZY GYULA

Sabina, a dajka

VALLER GABRIELLA

Petrus Bíró

BÁCSKAI JÁNOS

Dyles, a molnár

HEGEDÜS MIKLÓS

Leonárdus, a szűcs

UMBRÁTH LÁSZLÓ

2 zsoldos                                  

X X X

 

Díszlet-jelmez: HÚROS DÓRA   Zene: KOKAVECZ IVÁN  

A rendező munkatársa: DOBOS ERIKA 

Rendező: KERTÉSZ PÉTER

Művészeti vezető: ÉLESS BÉLA

 

Ez a gyönyörű dráma a XIV. század elején, Róbert Károly uralkodása idején játszódik. 1942-ben került a Nemzeti Színház színpadára. Újdonsága, hogy polgárok szerepelnek a színpadon, mesteremberek, akik összeszorított szájjal halálig tudnak küzdeni, ha az életükről-jogaikról van szó. Izgatott korban élnek, a városok polgársága, kezd öntudatra jutni, kezdi ismerni saját értékét, hivatását. Soraikból emelkedik ki János mester, a kőfaragó. Emelkedett lélek, művészember. Szent Erzsébet szobrát faragja a kassai dóm kapuja fölé. Gondosan dolgozik a vésőjével, de szerelem támad benne nevelt lánya, Genovéva iránt. Aki modellje szobrának, hite szerint ez lesz az a mű, amelynek megalkotására született. Ómodé nádor martalócai már betörtek a városba, de a Tanács még mindig ülésezik. János hát besiet a Tanácsba. A király Ómodé nádornak ajándékozta a várost, de korábban szerzett jogán Kassa szabad királyi város. A Tanácsban János mester szava dönt: ellenállnak, minden eszközzel.

 

Mialatt harcol, zsoldosok megölik feleségét. Genovévát már korábban – mindkettejük védelmében – elküldte, a fia a nagyvilágban, messze, egyedül maradt. De ha nincs Genovéva, minek a szobor?! A harc hevében Ő maga öli meg vésőjével Ómodét. Az ellenállás sikeres, a polgárok győztek. János az ő hősük, a királyi bíróság felmenti a hazaárulás vádja alól.   Hős volt? - kérdi Albertus, az író. EMBER – feleli önmagának és nekünk.

Ajánlatunk


43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a legendás Shukishvili!

Ajánló


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!