Program


Magyar Állami Népi Együttes - Naplegenda
3

Magyar Állami Népi Együttes - Naplegenda

A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg, amikor Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjével találkoztak. A zeneszerző különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etno-zenéje mellé, a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 14. szombat, 19:00

Együttműködésükből a régió zenei és tánc hagyományainak esszenciáján alapuló, szellemében XXI. századi, kreatív táncszínházi vízió született, mely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. A Magyar Állami Népi Együttes ebben a produkciójában a néptánc világában eddig sohasem látott hang-, fény-, és színpadtechnikai elemeket vonultat fel. Mihályi Gábor az együttes koreográfusa munkájáért a Magyar Táncművészek Szövetségétől "Az év legjobb alkotója"díjat kapta.

I. felvonás
HAJNAL
Tavasz

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Csillagösvényen jöttünk
Keletről jöttünk, mint a Nap. Itt vagyunk, évezredes élni akarásunk megtartott bennünket. Talán a csodás Szarvas vezetett, szarvai közt a ragyogó Nappal? Talán Csaba királyfi óvott bennünket legendás csillagösvényén ? Mindez a legendák ködébe vész. De ahogy a hajnal hasad, ahogy tavaszra fordul a mindig újjászülető természet, mi is újra indulunk, hogy kiküzdjük helyünket a Nap alatt.

Nikola Parov - Németh Ildikó: Hajnali áldozat
Az ősi áldozati szertartás az emberiség hajnalát idézi. A természet erőinek kiszolgáltatott ember monoton mozdulatsorok mágiájával igyekszik biztosítani a legfelsőbb Hatalom jóindulatát együtt a körben, mely óv és összetart. Az égve forgó kábulatból kiváló lány egyedül marad, őszi emberáldozatok jelképeként.

Nikola Parov - Mihályi Gábor: A Nap éneke
Az áldozati ének a Naphoz a többiek üdvéért csendül fel.

DÉL
Nyár

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Nyár van, nyár
Szerelem, fiatalság, erő. Férfi és nő kapcsolódásában a természet kirobbanó ereje testesül meg. A horizonton szikrázó Nap kézen fogja az Embert.

ALKONY
Ősz

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Úgy elmegyek
Előrevetülnek a jövő méhében szunnyadó szörnyű idők. A mindenkori elválások előszele borzongat.

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Visznek a vonatok
Háborúba induló katonák a zakatoló vagonokban a szabadságról álmodnak. Gondolataik az elhagyott kedves felé szállnak az enyhítő álom szárnyain. Egy katonafényképpé merevülve suhannak tovább a pusztulás felé.

ÉJSZAKA
Tél

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Sirató vörösben, zöldben
Lányok siratják kedveseiket. Monoton mozdulataikban csökönyös remény munkálkodik, hogy lesz még viszontlátás.

Nikola Parov - Végső Miklós - Mihályi Gábor: Harcias játékok - Szép napunk támad
Egymás ellen fordulnak az indulatok. A férfiak önpusztító őrületét a Lány (a Nap húgának) megjelenése oldja fel. Az egymás ellen feszülő nagy energiákat fellobbanó sugárkéve, egy Lánycsapat tereli új mederbe: a reménytelenség legyőzésére.

II. felvonás

HOLDTÖLTE

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Búcsúzó
A rejtőzködő Nap helyett a Hold ezüstös sugarai világítják be a megfáradt Világot. A múlt napok melegét őrizgetők a "boldog békeidőktől" búcsúznak. Nosztalgikus borzongásuk a jövőnek szól, mely nem sok jót ígér. Valami felbomlik, de mi jön helyette? A férfi egy olyan világtól búcsúzkodik, amely többé soha nem tér vissza.

Nikola Parov - Mihályi Gábor:  Rabének

Férfimagány. A fogság nem csupán kívülről zárja körül a rabokat, ez önmaguk bezártsága is, melyből erejüket megfeszítve próbálnak újra és újra kiszabadulni.

Sebő Ferenc - Szappanos Tamás: Egyedül
Megkezdődik a tánc. De ez már nagyon keményen kopog. Rideg, zord világ kibontakozásának a nyitánya ez.

Nikola Parov - Németh Ildikó: Esővárók
A megtisztító esőre vágyók ezredéves varázslatokban reménykednek.

NAPFOGYATKOZÁS

Nikola Parov - Ónodi Béla: Az ördögök bálja
A megtisztulás elmarad. Berobban a Pokol. A Gonosz erői kiszabadulnak a mélyből és tombolva árasztják el a Földet, a lelkeket.

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Utolsó dal
Kétségbeesett kiáltás a megváltásért. A reménytelen helyzet újra és újra egymás ellen fordítja az embert, de végül összesimulnak mégis a megkínzott lelkek, hiszen egymás nélkül nem lehet megváltás.

NAPROBBANÁS

Nikola Parov - Mihályi Gábor: Mindig jönnek új napok
Egymásra találva ismét felragyog az áldott Nap fénye. Hiszen nem más az, mint a Szeretet lángolása, melyet csak az egymásért dobbanó milliónyi emberszív képes lángra lobbantani. És újra indul a nagy körforgás.

Közreműködik: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara

Szólót énekelnek: Herczku Ágnes mv. / Kubinyi Júlia mv., Németh Ferenc mv.

Zene: Nikola Parov
Koreográfia: Németh Ildikó, Mihályi Gábor, Ónodi Béla, Szappanos Tamás, Végső Miklós
Jelmez: Imrik Zsuzsa

Fény: Kiss Péter
Díszlet, festmények: Barcsik Géza
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Tánckarvezető: Kökény Richárd

Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György

Művészeti vezető: Pál István Szalonna

Együttesvezető: Mihályi Gábor

Ajánlatunk


Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot.”

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

Ajánló


zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

A tengerparti szálló valójában családi villa, aminek tulajdonosával meghitt viszonyba keveredik. Egy szép napon a rendező felesége elhatározza, hogy meglátogatja…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!