Program


LAJTHA FESZTIVÁL - Lajtha-gyűjtés feldolgozások

LAJTHA FESZTIVÁL - Lajtha-gyűjtés feldolgozások

Lajtha-gyűjtés feldolgozások
Kiss Gy. László trió és a Tükrös zenekar

Aktuális előadások



Bátran állíthatjuk, hogy Lajtha László Széki Gyűjtése nélkül a 1972-ben induló Táncház mozgalom ma nem lenne az, ami. Erdélyben, a Felvidéken és a Nyugat-Dunántúlon közel kétezer népdalt gyűjtött össze, a dallamokat az elsők között rögzítette magnetofonnal, és jegyezte le tudományos pontossággal a népi hangszeregyüttesek muzsikáját. Szinte halálának napjáig folytatta gyűjtőmunkáját, felbecsülhetetlen értéket hagyva az utókornak. Az elismert tárogatóművész Kiss Gy. László és a táncház mozgalom egyik leghitelesebb zenekara, a Tükrös zenekar szólaltatja meg Lajtha kőrispataki, széki, balassagyarmati és soproni gyűjtéseinek dallamkincsét.

Kiss Gy. László trió
A magyar lélek hangjaként is ismert tárogató egyik legjelesebb megszólaltatója Kiss Gy. László, Erkel-díjas klarinétművész. Triója két népzenésszel örömzenélésnek indult, de egyedi profilú, zenei ritkaságokat megszólaltatő, negyed évszázados kortárs zenei jelenlétté formálódott.

Tükrös Zenekar
A Tükrös zenekar azzal a céllal alakult 1986-ban Budapesten, hogy minél hitelesebben tolmácsolja a magyar nyelvterületek népzenéjét. Személyes találkozások, erdélyi utak, az ekkor még elő népi kultúra megismerése egy életre elkötelezte a zenekar tagjait a zenei hagyomány a képviselete mellett. Mára a táncházmozgalom egyik leghitelesebb és legnépszerűbb együttesévé váltak.

Lajtha Fesztivál
Komoly- és népzenei koncertek, filmkülönlegességek és családi programok várják a közönséget szeptember 6-8. között a magyar géniusz emlékének szentelt Lajtha Házban. A programkínálat gazdagsága és minősége tükrözi Lajtha László felbecsülhetetlen hagyatékát, korunk kiváló zenészeivel, huszonegyedik századi környezetben.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap.

Ajánló


Az évad művésze, Snétberger Ferenc koncertsorozatának első estjére vadonatúj mű ősbemutatójával készül. Movements című háromtételes darabjában zeneszerzőként és virtuóz szólistaként…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!