Program


Kirándulás a Paradicsomba - Mit mutat nekünk Dante? - Túravezető Nádasdy Ádám

Kirándulás a Paradicsomba - Mit mutat nekünk Dante? - Túravezető Nádasdy Ádám

Idén van a 700. évfordulója Dante halálának, és ez alkalom arra, hogy betekintsünk nagy művébe, az Isteni Színjátékba. Ezen az estén az új magyar fordítás alkotója, Nádasdy Ádám a könyv talán legkevésbé ismert részét, a Paradicsomot fogja bemutatni.

A BUDAPESTI ŐSZI FESZTIVÁL eseménye

KIRÁNDULÁS A PARADICSOMBA
MIT MUTAT NEKÜNK DANTE? TÚRAVEZETŐ NÁDASDY ÁDÁM

Mi a Paradicsom? Dús kert? Luxuskastély? Végtelen hómező? Csendes víztükör?
Megtekintjük a mennyei Rózsát, amely egyáltalán nem virág, hanem inkább hatalmas stadion, körkörös lelátóval. Megtekintjük a kilenc égboltot és az őket forgató angyalrendeket. De, ami ennél fontosabb: megvizsgáljuk a Paradicsom erkölcsi beosztását. Kik és miért vannak ott? Justinianus, a jogász császár; Ráháb, a jerikói prostituált; Statius, a latin költő; Dávid, zsidó király és dalszerző. Miért nincsenek pápák? A középkorban mindennek volt hierarchiája – a Paradicsomnak is: minden itt lakó üdvözült, de vannak, akik még üdvözültebbek. Miért? Végül Dante segítségével megtudhatjuk: hogy néz ki Isten: jóságos öregúr? Energikus világhódító? Töviskoszorús szenvedő?

Vezetőnk maga Dante, aki szorgosan lejegyezte az ott látottakat (miközben folyton panaszkodik, hogy képtelen szavakba önteni, amit tapasztalt!). Tartsanak velünk, minden kiderül. Lelki szemeikre tegyenek napszemüveget, mert nagy a fényesség.

Közreműködők: Nádasdy Ádám, Cseke Lilla Csenge, Bánki Mihály Dániel

Ajánló


SZEREPLŐK Kristóf: Szabó Kimmel Tamás Gyöngyi: Fodor Annamária Dr. Sánta Marietta: Roszik Hella…

Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket - Gyönyörű ének, csodálatos dallamok, látványos…

A Gáz van, babám! c. dal is elhangzik koncerten, sok új szerzeménnyel együtt,…