Program


Itáliai utazás: Piero világa

Itáliai utazás: Piero világa

A keserédes vígjáték Piero felnőtté válásának folyamatát kíséri nyomon. A fiú a nagy olasz kikötőváros, Livorno egyik munkásnegyedében él szüleivel és szellemi fogyatékos bátyjával. Ovosodo -magyarul „keménytojás”- ennek a történelmi belvárosnak a neve, de a film eredeti címébe nem ezért került, hanem mert ez hősünk beceneve is.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. április 11. hétfő, 18:30

Itáliai utazás 2022

Tizenkét alkotás Olaszország legújabb filmterméséből és klasszikusaiból
2022. február 14. - 2022. június 22.

Ismét „Itáliai utazásra” hívjuk nézőinket az Urániába. Immár negyedik alkalommal hirdetijük meg az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő vetítéssorozatunkat, amelyben új és klasszikus filmek segítségével, a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével újból végigkalandozhatjuk az Appennini-félszigetet, és felfedezhetjük az olasz filmművészet fantasztikus értékeit.

Ezúttal néhány jellegzetes helyszínt emeltünk ki és ezek köré szerveztük a tizenkét vetítésből álló sorozat programját. Több filmmel is érintjük Rómát és környékét, megfordulunk Toszkánában, Emilia-Romagnában, Abruzzóban, ellátogatunk délre, Nápolyba, Basilicatába és Szicíliába. A válogatást több évforduló is alakította. Ahogy legutóbb Fellini, úgy most Pier Paolo Pasolini születésének századik évfordulójáról emlékezünk meg. Monica Vittit, aki tavaly novemberben töltötte be 90. évét, első nagy sikerével, A kaland című Antonioni-filmmel ünnepeljük. A tavaly elhunyt Lina Wertmüllertől, az első Oscar-jelölt rendezőnőtől pedig a Magyarországon alig játszott Baziliszkuszok című filmjével búcsúzunk. A sorozat filmjeiben Monica Vittin kívül olyan sztárokat láthatunk, mint Anna Magnani, Elio Germano vagy Toni Servillo. Lesznek vendégeink is: Paolo Genovese és a Alberto Rizzi filmrendezők egy-egy filmjüket kísérik el hozzánk. A vetítések előtt pedig az olasz film és kultúra szakértői tartanak bevezetőt. A filmeket eredeti nyelven, felirattal láthatják nézőink.

Itáliai utazás: Piero világa / Ovosodo
olasz film, 100 perc, 1997
olasz nyelven, magyar felirattal

A keserédes vígjáték a hetvenes évek derekán született főszereplő, Piero felnőtté válásának folyamatát kíséri nyomon. A fiú a nagy olasz kikötőváros, Livorno egyik munkásnegyedében él szüleivel és szellemi fogyatékos bátyjával. Ovosodo – ami magyarul annyit tesz, „keménytojás” – ennek a történelmi belvárosnak a neve, de a film eredeti címébe nem ezért került, hanem mert ez hősünk beceneve is. Piero korán elveszíti édesanyját, apját zavaros ügyei miatt folyton lesittelik, helyette fiatal mostohája próbálja eltartani a közben egy kislánnyal kibővült családot. A kamasz Pierót legjobban a lányok izgatják. Irodalomtanárnője segítségével a tehetséges fiú továbbtanul. A város egyik elit gimnáziumába kerül, ahol ő az egyetlen munkás származású diák. Noha társaival sikerül elfogadtatnia magát, barátra csak akkor talál, amikor az osztályban megjelenik az extravagáns Tommaso, aki révén Piero megismerkedik a felsőbb társadalmi rétegek életével is.

Paolo Virzì (Előttünk az élet, Toszkán szépség, Őrült boldogság) a szülővárosában, Livornóban, gyerekkori és ifjúkori élményei alapján forgatta ezt a filmjét. A forgatókönyv megírásához segítségül hívta állandó alkotótársát, Francesco Brunit is. Színészei többnyire kezdők, köztük az általa felfedezett Edoardo Gabriellini, Enrica Pandolfi (aki a filmben együtt játszik nővérével, Claudia Pandolfival) és az apát alakító Pietro Fornaciari. Giovannát Nicoletta Braschi alakítja. A film több díjat is nyert a Velencei Filmfesztiválon 1997-ben, egyebek mellett a zsűri különdíját és az Ezüst Oroszlánt. A kultuszfilmmé vált alkotás feltette Livornót a világ filmes térképére, azóta is sokan látogatnak el a film helyszíneit keresve a gyönyörű földközi-tengeri kikötővárosba. Az Ovosodo negyed egyébként házai színéről kapta a nevét.

Rendező: Paolo Virzì
Szereplők: Edoardo Gabriellini, Malcolm Lunghi, Regina Orioli

Az Itáliai utazás sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Együttműködő pertnerünk a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

Ajánlatunk


keserves bohózat két részben

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

Ajánló


Az elmúlt évek sikeres programjainak köszönhetően, folytatódik a Homokhátság Szívében megrendezésre kerülő koncertek sora, ezúttal BORDÁNY 2024 néven!!! Az idei…

A vége egy fotográfus szerelmeinek, családjának, karrierjének, s ezzel együtt a huszadik századnak összegzésre, feldolgozásra vagy éppen lezárásra váró, viharos…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!