Program


Itáliai utazás: Mamma Roma

Itáliai utazás: Mamma Roma

Az Anna Magnani által alakított Mamma Róma egy középkorú római prostituált, akinek a stricije megnősül, ő pedig, úgy tűnik, szabad életet kezdhet. Magával hozza a nagyvárosba, pontosabban a város peremére vidéken nevelkedő kamasz fiát, Ettorét, és megpróbál tisztességes embert faragni belőle.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. március 7. hétfő, 18:30

Itáliai utazás 2022

Tizenkét alkotás Olaszország legújabb filmterméséből és klasszikusaiból
2022. február 14. - 2022. június 22.

Ismét „Itáliai utazásra” hívjuk nézőinket az Urániába. Immár negyedik alkalommal hirdetijük meg az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő vetítéssorozatunkat, amelyben új és klasszikus filmek segítségével, a Budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésével újból végigkalandozhatjuk az Appennini-félszigetet, és felfedezhetjük az olasz filmművészet fantasztikus értékeit.

Ezúttal néhány jellegzetes helyszínt emeltünk ki és ezek köré szerveztük a tizenkét vetítésből álló sorozat programját. Több filmmel is érintjük Rómát és környékét, megfordulunk Toszkánában, Emilia-Romagnában, Abruzzóban, ellátogatunk délre, Nápolyba, Basilicatába és Szicíliába. A válogatást több évforduló is alakította. Ahogy legutóbb Fellini, úgy most Pier Paolo Pasolini születésének századik évfordulójáról emlékezünk meg. Monica Vittit, aki tavaly novemberben töltötte be 90. évét, első nagy sikerével, A kaland című Antonioni-filmmel ünnepeljük. A tavaly elhunyt Lina Wertmüllertől, az első Oscar-jelölt rendezőnőtől pedig a Magyarországon alig játszott Baziliszkuszok című filmjével búcsúzunk. A sorozat filmjeiben Monica Vittin kívül olyan sztárokat láthatunk, mint Anna Magnani, Elio Germano vagy Toni Servillo. Lesznek vendégeink is: Paolo Genovese és a Alberto Rizzi filmrendezők egy-egy filmjüket kísérik el hozzánk. A vetítések előtt pedig az olasz film és kultúra szakértői tartanak bevezetőt. A filmeket eredeti nyelven, felirattal láthatják nézőink.

Itáliai utazás: Mamma Róma
olasz filmdráma, 102 perc, 1962
olasz nyelven, magyar felirattal

2022-ben ünnepeljük a modern filmművészet halhatatlan mestere, Pier Paolo Pasolni születésének századik évfordulóját. Ebből az alkalomból – születésnapjához, március 5-éhez közel – levetítjük sorozatunkban életművének egyik korai, megrendítően szép filmjét. A költőként és íróként induló alkotó a hatvanas évek elején kezdett filmezni, az 1962-es Mamma Róma a második rendezése. Története lényegében abba a tematikai vonulatba illeszkedik, amely a vidéki lakosság háború utáni nagyvárosokba áramlását és a beilleszkedés, a boldogulás nehézségeit, olykor lehetetlenségét dolgozza fel. Pasolini misztikus hátteret ad az elbeszélésnek, mintha egy bibliai történetet látnánk a XX. század derekán, amit csak megerősítenek a bibliai támájú klasszikus festményeket idéző beállítások, a jelenetek hátterében gyakran feltűnő római külvárosok antik romjai és a történetet a valóság fölötti dimenzióba emelő barokk zene. Az Anna Magnani által alakított Mamma Róma egy középkorú római prostituált, akinek a stricije megnősül, ő pedig, úgy tűnik, szabad életet kezdhet. Magával hozza a nagyvárosba, pontosabban a város peremére vidéken nevelkedő kamasz fiát, Ettorét, és megpróbál tisztességes embert faragni belőle. Próbálkozása azonban kudarcot vall. A könnyen befolyásolható, a szerelemben és anyjában is csalódó fiú elzüllik, a környék csibészei beleviszik lopásokba, s a fiú végül rajtaveszt. Haldoklása Mantegna Halott Krisztus című festményét idézi.

Rendező: Pier Paolo Pasolini
Szereplők: Anna Magnani, Ettore Garofalo

Az Itáliai utazás sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Együttműködő pertnerünk a Budapesti Olasz Kultúrintézet.

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Ajánló


A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival,…

A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai…

Molnár Ferenc vígjátéka egy furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!