Program


Héttorony Fesztivál 2019 - Vlatko Stefanovski (MK), Snétberger Ferenc

Héttorony Fesztivál 2019 - Vlatko Stefanovski (MK), Snétberger Ferenc

Ha november, akkor Héttorony Fesztivál!
Számunkra az Ünnep hava. Hogyan is kezdődött?
1992-ben felépült Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirált minket arra, hogy megrendezzük az első Héttorony Fesztivált.

Műsor:
18:00 ’Educatio – az organikus építészet bölcsődéi, óvodái, iskolái’ címmel építészeti kiállítás a Barátság Kulturális Központban
19:00 Vlatko Stefanovski (MK) gitárvirtuóz szólókoncertje
20:00 Snétberger Ferenc Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész koncertje

A fesztivál ideje alatt FÉNYFESTÉS a Szent István téren.

Vlatko Stefanovski - gitárvirtuóz szólókoncertje

A Héttorony fesztivál meghívott vendége,  a jugoszláv utódállamok dzsesszéletének legnagyobb sztárja: Vlatko Stefanovski. A százhalombattai Szent István Templom falai között először, de hazánkban is viszonylag ritka alkalmak egyike, hogy ellátogat, mert  a macedón gitáros Magyarországon kevésbé ismert, a balkáni régióban Ljubjanától Szkopjéig, a százfős kluboktól a tízezres stadionokig viszont elképesztő népszerűségnek örvend. Sikerének legfontosabb oka, hogy egész pályafutása alatt meggyőző muzikalitással és ragyogó technikai tudással újította meg a balkáni népzenei hagyományokat, és volt képes megtalálni az egyensúlyt a tradicionális formák és a kortárs dzsessz között. Alapítója volt a legendás fúziós dzsesszrock-zenekarnak, a Leb i Solnak, majd 1994-től szólókarrierbe kezdett. Több filmhez – például a török Utazás a Napba című drámához – írt kísérőzenét. Lefegyverző természetesség, gazdag dallamvilág, dús harmóniamenetek, finom balladák, jellegzetes aszimmetrikus ritmusok, virtuóz gitárjáték jellemzik az albumot, mely túlzás nélkül az akusztikus gitár olyan csúcsaira jut el, mint egykor Al Di Meola és John McLaughlin kettősei.

Snétberger Ferenc - Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész koncertje

A gitárművész és zeneszerző zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Már gyermekkorában édesapja volt a példaképe, aki szintén gitározott. Snétberger klasszikus zenét és jazzgitárt tanult. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert.  Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként.
Szólistaként előadta Luciano Berio Sequenza XI (szólógitárra) című szerzeményét, zenekarral pedig Vivaldi, Rodrigo és John McLaughlin műveit interpretálta. Snétberger írt kísérőzenét filmhez és színdarabhoz. Számos világhírű művésszel adott közös koncertet Magyarországon és Európában.
 Snétberger Ferencet 2002-ben szülővárosa, majd 2010-ben Budapest díszpolgárává avatták. A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjének és a Magyar Éremrend középkeresztjének birtokosa. 2005-ben Liszt Ferenc-díjat, 2014-ben Kossuth-díjat kapott. Prima díjas (2013), majd 2014-ben a MOB Fair Play díjazottja művészeti kategóriában, 2015-ben  Hazzám díjat  és 2018 Németországban  JTI Trier  Jazz Award kapott.  2011-ben a Balaton közelében, Felsőörsön létrejött Snétberger Zenei Tehetség Központ alapító-névadója, művészeti igazgatója. E tevékenységéért is számos rangos elismerésben részesült, így a Tehetség Nagykövete kitüntető címben, 2015-ben a Hazám-díjjal ismerték el Snétberger Ferenc életművét.

Ajánló


Fenyő Miklós megszakítások nélkül immáron 24. alkalommal tartja meg nyárbúcsúztató koncertjét a Margitszigeti…

Zenés - filmes - színdarab két felvonásban, Trokán Nóra és Klem Viktor főszereplésével.…

Szent László a monda szerint Szög nevű lova patkójának nyomán vizet fakasztott a…