Program


Hatker hatkor - A zsidóság Terézvárosban

Hatker hatkor - A zsidóság Terézvárosban

Közismert, hogy Terézváros színes, multikulturális kerület, és ennek komoly hagyományai vannak. A 17. század végétől, 18. század elejétől Pest és környéke különféle kulturális, anyagi, nyelvi hátterű embereket vonzott ide.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 10. kedd, 18:00

Hatker hatkor – helytörténeti klub

Katona Csaba történész előadássorozata

A zsidóság Terézvárosban

Közismert, hogy Terézváros színes, multikulturális kerület, és ennek komoly hagyományai vannak. A 17. század végétől, 18. század elejétől Pest és környéke különféle kulturális, anyagi, nyelvi hátterű embereket vonzott ide. A zsidóság képviselői közül számosan Óbudán telepedtek meg, de Pesten is találkozhatunk velük. Amikor aztán az 1840-es években a letelepedésüket könnyebbé tevő törvény megszületett, számuk rövidesen megduplázódott, a betelepülők az ország minden részéből, de a Habsburg Birodalom más területeiről is érkeztek. A pesti zsidóság túlnyomó többsége a 19. század elejétől Terézvárosban lakott, ami jellemző maradt lényegében az egész századra, ez pedig meghatározó módon formálta mind a kerület építészeti örökségét, mind kultúráját. Az előadás Terézváros zsidó örökségét kísérli meg bemutatni a török uralom végétől az első világháborúig.

 

2023-as helytörténeti tagsági kártyával ingyenes.

A 2023-as helytörténeti tagsági kártya megvásárolható az Eötvös10 jegypénztárában.

A tagsági kártya ingyenes részvételre jogosít az év során 5 helytörténeti előadáson és a férőhelyek függvényében 3 helytörténeti sétán.

A sétákon a résztvevők létszáma max. 30 fő lehet, a meghirdetést követően a jelentkezéseket időrendi sorrendben rögzítjük.

Információ: Szebellédi Erzsébet +36-1/690-0995; szebelledi@eotvos10.hu

Ajánlatunk


NICK VUJICIC világhírű prédikátor és motivációs előadó, aki karok és lábak nélkül született, aki a világon számos ember példaképe lett. Megjelenésével, karizmatikus egyéniségével és mondanivalójával minden korosztály számára van hiteles üzenete, amelyet 2023. március 11-én, a Papp László Budapest Sportarénában élőben is hallhatnak.

A FÁBÓL FARAGOTT KIRÁLYFI A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA

MAZSOLA ÉS TÁDÉ zenés bábjáték előadja a Budapesti Ametist Bábszínház

Ajánló


Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra.

2023 első nagyszabású Дeva koncertjén a közönség egy különleges koncertműsorra számíthat a Várkert Bazárban. Az új dalok mellett a megszokott…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!