Program


Händel: Alexander Balus – magyarországi bemutató / RÉGIZENE FESZTIVÁL / Prelúdium 17:30

Händel: Alexander Balus – magyarországi bemutató / RÉGIZENE FESZTIVÁL / Prelúdium 17:30

A művet megszólaltató Savaria Barokk Zenekart a fuvolaművész és karmester Németh Pál, a magyarországi historikus régizene-játék egyik úttörője alapította a 17-18. század zenéjének bemutatása céljából.A címszereplő mezzoszoprán, Bakos Kornélia a Budapesti Kamaraopera előadásain kívül a Budapesti Wagner-napok produkcióiban is közönség elé lépett már.  több

2020. március 7. szombat
19:00 — 22:00

    Händel: Alexander Balus, HWV 65

Különös arra gondolni, hogy Georg Friedrich Händelnek akad olyan műve - ráadásul a jelentős alkotások egyike -, amely mindeddig nem szólalt meg magyar hangversenyteremben. Aki azonban tudja, milyen megismerhetetlenül gazdag a zeneszerző oratóriumtermése, talán nem tartja ezt olyan meglepőnek.
Kik azok a szeleukidák? Ők voltak a lakói annak az ókori birodalomnak, amely magában foglalta a Nagy Sándor által meghódított ázsiai területek jelentős hányadát: Szíriát, Mezopotámiát, a Perzsa Birodalmat és Kis-Ázsiát. A Szeleukida Birodalom uralkodóinak egyike volt Alexandrosz Balasz, aki i. e. 150 és 145 között uralkodott. Az ő életét dolgozza fel Händel 1747 nyarán komponált és 1748 márciusában, Londonban bemutatott Alexander Balus című, háromfelvonásos oratóriuma, amelyet a hatvankét éves zeneszerző Thomas Morell szövegére írt. Morell - aki ezen a művön kívül még hat másik Händel-oratórium, köztük a Júdás Makkabeus szövegének szerzője is volt - a Makkabeusok I. könyvét használta munkája forrásaként. Röviden összefoglalva szerelem, cselszövés és harcok alkotják a tragikus végű oratórium témáját.
A művet megszólaltató Savaria Barokk Zenekart a fuvolaművész és karmester Németh Pál, a magyarországi historikus régizene-játék egyik úttörője alapította a 17-18. század zenéjének bemutatása céljából. A címszereplő mezzoszoprán, Bakos Kornélia a Budapesti Kamaraopera előadásain kívül a Budapesti Wagner-napok produkcióiban is közönség elé lépett már. A Cleopatra szólamát megformáló Jónás Krisztina a barokk repertoár mellett kortárs hangversenyeknek is rendszeres közreműködője.


Vezényel:  Németh Pál

Alexander Balus    Bakos Kornélia
Cleopatra    Jónás Krisztina
Aspasia    Ducza Nóra
Jonathan    Szigetvári Dávid
Ptolomee    Jekl László
Courtier    Najbauer Lóránt

Közreműködők:
Kodály Kórus Debrecen
Savaria Barokk Zenekar

Ajánló


A ScrapShow Magyarország első ScrapMechanik tematikájú rendezvénye. A résztvevők megtekinthetik a népszerű hazai…

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a…

A Tokaj-hegyaljai Szüreti másNapok 2020 rendezvény egyik kiemelt eseménye a Punnany Massif zenekar…