Program


Grassalkovichtól Ambrus Zoltánig. Szlávik Zsóka előadása

Grassalkovichtól Ambrus Zoltánig. Szlávik Zsóka előadása

Gödöllői Akadémia II/3. előadása
Jegyár: 500, Akadémiai bérlet: 1500 Ft
Művészetek Háza Gödöllő
F62 Rendezvény- és kiállítóterem
Esemény kezdése: 2020. 10. 16. (péntek) 16.00

Ambrus Zoltán édesanyja, Ambrus Józsefné Spett Vilma felmenői már az 1780-as években kapcsolatban voltak Gödöllővel. Édesapja, Spett Ferenc gazdatiszt volt Kovacsóczy Mihály gödöllői gazdatiszt Johanna nevű lányát vette el feleségül.

Kovacsóczy Mihály felesége, Foltényi Mária pedig annak a Foltényi (Foltin) Jánosnak volt a lánya, aki a Grassalkovich uradalom prefektusa, számvevője volt 1781-1799 között.

Nagyon messzire nyúlnak tehát a szálak. Ez volt az oka, hogy amikor Ambrus Zoltán édesapjának, Ambrus Józsefnek az 1849-es isaszegi csatában szerzett tüdősérülése miatt jó levegőjű helyen kellett nyaralnia, felesége, Spett Vilma az idefűződő emlékek hatására Gödöllőt választotta. Eleinte csak nyárra béreltek lakást, majd 1897-ben az akkor már özvegy Ambrus Józsefné megvette a Tégla utcában (ma Lovarda utca) a kis házat, melyben Ambrus Zoltán 1932-ben bekövetkezett haláláig sok kedves órát töltött feleségével és lányával, édesanyjával és testvéreivel együtt.

A nyaralót Ambrus Gizella (az író lánya) és férje, Fallenbüchl Tivadar 1934-ben átalakították, így vette fel a ház a mai formáját. Unokája, dr.Fallenbüchl Zoltán történész 1985-ben a kertben felállíttatta az író szobrát (Búza Barna alkotása), majd 1990-ben létrehozta az Emlékházat. Halála után, 2007-ben özvegye a teljes berendezést a Gödöllői Városi Múzeumnak adományozta.

Híres rokonaik között van Mihály Dénes feltaláló (Gödöllő,1894 -Berlin,1953) - Ambrus Zoltán testvérének, Máriának a fia, illetve a régmúltból ifj.Kovacsóczy Mihály (Gödöllő, 1801 – Pest, 1846) a reformkori irodalom jeles képviselője.

Gödöllőn utca őrzi Ambrus Zoltán és unokaöccse, Mihály Dénes emlékét (Ambrus Zoltán-köz, Mihály Dénes-köz – ezen emléktábla is van, Ambrusén nincs! Kovacsóczy Mihályról viszont semmilyen formában nem emlékeztünk meg még eddig. Ezért fontos lenne, a kettős évfordulóra valamilyen formában ez megtörténjen: 2021-ben születésének 220., halálának 175. évfordulója lesz. Ebben az előadásban erre is szeretném felhívni a figyelmet.

Ajánló


A világhírű szerző külföldön is nagy sikereket befutott, többször filmre vitt darabja a…

A „BODIES 2.0 – A bennünk rejlő univerzum” kiállítás célja, hogy részletesen bemutassa…

2016. november 6-án hunyt el hatvannégy évesen Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként…