Program


GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub – Szőcs Petra-est

GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub – Szőcs Petra-est

A GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub a Magvető Caféban vetítéssorozatot indított 2021 őszén. Ötödik alkalommal a kortárs magyar irodalom és film kiemelkedő tehetsége, Szőcs Petra lesz a filmklub vendége, aki a DÉRYNÉ, HOL VAN? című MAÁR GYULA-filmet hozza magával.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 8. kedd, 18:30

GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub – Szőcs Petra-est

Vendég: Szőcs Petra költő, műfordító, filmrendező, forgatókönyvíró
Film: Maár Gyula: Déryné, hol van? (színes magyar filmdráma, 98 perc, 1975)
Moderátor: Csobánka Zsuzsa Emese és Teszler Tamás
Létszámhatár:: 30 fő

SZŐCS PETRA (1981) költő, műfordító, filmrendező, forgatókönyvíró, Budapesten él. Legújabb versei a Szívlapát című antológiában (2017) jelentek meg, legújabb filmje a Rend a lelke címet viseli (2018).
CSOBÁNKA ZSUZSA EMESE író, költő, tanár, Metamorphoses meseterapeuta.
TESZLER TAMÁS szerkesztő, moderátor, filmes rendezvényszervező.

Maár Gyula: DÉRYNÉ, HOL VAN?
(színes magyar filmdráma, 98 perc, 1975)

A magyar színházi világ 19. századi nagy változásai idején az öregedő Déryné válságba jut: folytassa-e színészi pályáját, vagy vonuljon vissza? Bár tehetsége teljében van, úgy érzi, az új, divatos áramlatok a pálya szélére sodorják. Ekkor – tizennyolc évi távollét után – érte jön Déry, hogy megmentse, hogy elvigye abba a békés kis családi fészekbe, amelyet az ő számára teremtett meg. Déryné vele megy, de hamarosan rádöbben, hogy nem a gondtalan, gondolattalan polgári élet az ő világa. Visszatér a színházba, a mindennapos harcok és sikerek világába.

STÁB:
Rendező: Maár Gyula
Író: Pilinszky János
Forgatókönyvíró: Maár Gyula

Szereplők: Törőcsik Mari, Kállai Ferenc, Sulyok Mária, Esztergályos Cecília,
Gelley Kornél, Ráday Imre, Major Tamás, Kozák András, Kern András

Operatőr: Koltai Lajos
Vágó: Sivó György
Hangmérnök: Peller Károly
Zeneszerző: Cseh Tamás, Simon Zoltán
Gyártásvezető: Bajusz József
Gyártó: Hunnia Filmstúdió

RÉSZLETES FILMKLUBISMERTETŐ:
A grafit szót A. G. Werner német geológus alkotta meg a görög graphó igéből, amely jelentése: ír, rajzol. A grafit mint önkifejezésre alkalmas eszköz pontosan szimbolizálja azt a kétpólusú szellemi tartományt, amely a film és az irodalom szövevényes, egymást kölcsönösen megtermékenyítő intenzív kapcsolatából jön létre. A hagyományteremtő szándékkal induló GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub célja az, hogy a kortárs magyar film és -irodalom szerzőit és műveit összekapcsolva jelen világunk meghatározó kérdéseire keressen válaszokat. Az első vetítéssorozat programját hat markánsan különböző, de a kortárs magyar irodalmat markánsan meg is határozó szerző által választott hat magyar játékfilm alkotja. Az írók és költők minden alkalommal részt vesznek az általuk választott filmet követő beszélgetésen, hogy közvetlen művészeti és társadalmi diskurzus bontakozhasson ki a film, a közvetítő szerző és a közönség között. A nyilvános filmklub helyszínét a Magvető Café biztosítja, amely mind a hazai kulturális életben elfoglalt központi szerepe, mind technika felszereltsége – ízléses és funkcionális belső tere – miatt kitűnően alkalmas arra, hogy a kortárs magyar film és -irodalom színvonalas ápolásának bázisává váljon, és egyúttal közelebb hozza egymáshoz a két művészeti ág közönségét, szélesítve annak érdeklődési körét.

Ajánlatunk


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

zenés party két részben

Ajánló


Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!