Program


Fogd a pénzt és fuss! (1969) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Fogd a pénzt és fuss! (1969) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Hét évtizede tolja rendületlenül. Kezdetben vicctollnokként, stand-up komédiásként, aztán filmesként. Két paródiafilm után végre elkészül az első minden porcikájában Woody Allen-film, a Fogd a pénzt és fuss! (írta, rendezte, főszerepét játssza ő maga). És utána nincs megállás. Woody Allen bravúrosan fejleszti tovább a stand-upjaiban megteremtett figurát, a Brooklynból szalajtott lúzer zsidócskát.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: október 9. hétfő, 19:00

Fogd a pénzt és fuss! (Take the Money and Run, 1969)

A nagy Woody Allen menet

Hét évtizede tolja rendületlenül. Kezdetben vicctollnokként, stand-up komédiásként, aztán filmesként. Két paródiafilm után végre elkészül az első minden porcikájában Woody Allen-film, a Fogd a pénzt és fuss! (írta, rendezte, főszerepét játssza ő maga). És utána nincs megállás. Woody Allen bravúrosan fejleszti tovább a stand-upjaiban megteremtett figurát, a Brooklynból szalajtott lúzer zsidócskát. Ez a karakter ugyanis majd rendre felbukkan későbbi filmjeiben is.

Aki barátságban van Allan Stewart Konigsberg (ez volt Allen eredeti neve) filmjeivel, felismerheti jellegzetes fogásait: a történetbe ágyazott önálló jeleneteket, a kétfedelű verbális poénokat, a kamu dokumentumfilmes fogásokat, az agyament drámai fordulatokat, a finom kulturális utalásokat - és az önostorozást. Ez utóbbi még a stand-up világából kíséri, mert a paródiára, ócsárlásra, provokációra és ki tudja, még mi mindenre kihegyezett kollégák világában ő a slemil. (Aki végignézi Woody Allen életművét, kurta, de annál hasznosabb jiddis szószedet birtokába juthat.) Na és az utalások. Az általa megformált balfácán utalásai néha roppant intellektuálisak. Ez nem Hollywood, hanem a Keleti Part, New York humora. A megvadult hajtogatógép a börtönben például dramaturgiai fogás, hiszen főhősünk, Virgil Starkwell felesége mosónő, közben pedig utalás Chaplin Modern idők című filmjére. Így megy ez. Szóval senki se lepődjön meg, ha Woody Allen filmjeiből kikandikál egy kis irodalomtörténet, egy kis filmtörténet, falatka óvilági kultúra. Vagyis: végy egy botcsinálta bankrablót, akinek csak a szüleivel, az iskolával, a munkával, a nőkkel, a csellóval, a helyesírással - és természetesen a törvénnyel - vannak konfliktusai. Vihogd végig! Aztán - egy másik nézőpontból - vedd szemügyre a pasast, akinek mindenki eltöri a szemüvegét és szeretné, ha elfogadnák. Na, ilyen Woody Allen.

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Alkotó:

rendező: Woody Allen

Közreműködik:

házigazda: Réz András

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


A Magyar Állami Népi Együttes a szenteste napját, a karácsony vigíliáját, a várakozás örömét, izgalmát, csodáját bemutató produkciója valóságos, a népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény tradícióból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel.

Megnyugtató, ha az ember szülei évtizedek után is békében, szeretetben élnek együtt. Szinte egyszerre lélegeznek, ismerik egymás minden mozdulatát, fel vannak készülve minden sóhajra, horkolásra, tüsszentésre. Most új otthonban kezdenek új életet, hiszen a gyerekek felnőttek, élik a saját életüket. Vagy ez mégsem ilyen gömbölyű?

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Ajánló


New York, Peking, Dubai, Las Vegas, Monte Carlo és Tokió után újra Budapesten Az Illúzió mesterei!

A rock and roll koronázatlan királya, MR. ROCK AND ROLL a sokak által várt és hagyománnyá lett Fenyő Ünnepet, az…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!