Program


FILM/ZENE: Hattyúdal (Csortos)

FILM/ZENE: Hattyúdal (Csortos)

magyar játékfilm, 96 perc, 1963

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 14. csütörtök, 18:00

Rendező: Keleti Márton
zeneszerző: Ránki György
operatőr: Pásztor István
szereplők: Páger Antal, Várkonyi Zoltán, Szirtes Ádám, Kiss Manyi, Sztankay István, Bodrogi Gyula, Béres Ilona

 

Tamburás, az öreg csavargó egy épülő lakótelep szomszédságában vert tanyát. Lepusztult kalyibáját "Villa Negrának" hívja, és ide gyűjti a megszorult fiatalokat. Lopásból, alkalmi munkából tartják fenn magukat, máról holnapra élnek. A fiatalok azonban többre vágynak. Van, aki visszaül az iskolapadba, a többiek pedig dolgozni kezdenek. Más, jobb életet akarnak élni, így Tamburás egyedül marad.

A Zeneakadémiát végzett rendező, Keleti Márton (195-1973) filmjeiben nagy szerephez jut a zene, és ez nem csak operettfilmjére, a Szirmai Albert művéből készült Mágnás Miskára (1948) igaz, amely a magyar filmgyártás máig legnézettebb alkotása. A kor kiváló zeneszerzőivel dolgozott együtt Polgár Tibortól (A tanítónőFel a fejjel) Bródy Tamásig (Csodacsatár); gyakran volt alkotótársa Fényes Szabolcs (Mágnás MiskaEsős vasárnapButaságom történeteFuss, hogy utolérjenek etc.).

Hattyúdalhoz Ránki György (1907-1992), a háború utáni magyar filmgyártás egyik legtermékenyebb komponistája írta a zenét. Nevéhez olyan halhatatlan filmalkotások kötődnek, mint Fábri Zoltántól a Körhinta vagy az Édes Anna, a saját színpadi művéből adaptált Egyszerelem három éjszakája vagy a Mekk Elek, az ezermester. A Hattyúdal  slágerei – A Villa Negra románca, Tamburás dal (énekli: Páger Antal), a Bolha twist (énekli: Márkus László), A diák dala visszaszáll (énekli: Bodrogi Gyula) – a filmen túl is nagy népszerűségre tettek szert.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forgalmazó: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum

Ajánlatunk


A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük csaknem hajótöréssel végződik.

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Ajánló


Az előadásban megidézett kor egybeesik A hattyúk tava ősbemutatójának idejével (1877). Ugyanakkor a XIX. század második fele az elburjánzó elmegyógyintézetek,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!