Program


Fekete könyv (2006) / EURÓPAI HIDAK: BUDAPEST–AMSZTERDAM

Fekete könyv (2006) / EURÓPAI HIDAK: BUDAPEST–AMSZTERDAM

Paul Verhoeven holland rendezőt nem emlegetjük a művészfilmesek között. A populáris filmek világában viszont volt néhány nagy dobása (Robotzsaru, Az emlékmás, Elemi ösztön). S noha a Fekete könyv begyűjtött mindenféle elismeréseket, alapvetően ez is egy populáris mű.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. szeptember 24. szombat, 19:00

Két dolog azonban mindenképp különlegessé teszi. Ez minden idők legmagasabb költségvetésű holland filmje. De ez csak egy szám. Az viszont hihetetlenül fontos, hogy a hollandok lelkiismeretének máig érzékeny pontjára tapint: mit tettek a német megszállás, a holokauszt idején.

Hogy ez milyen átkozottul nehéz kérdés, mi, magyarok is tudjuk. Ha nem így lenne, nem születtek volna meg azok az irodalmi művek, filmek, amelyek újra meg újra feltették/felteszik a kérdést. A hollandok azonban más helyzetben voltak. Magyarország a tengelyhatalmak szövetségese volt, Hollandia viszont megszállt ország. A Fekete könyv egy zsidó lány történetén keresztül vizsgálja, hányféleképpen lehetett megélni, átélni, túlélni ezt a korszakot. Durva egy darab, hiszen majdnem teljes antológiája az életstratégiáknak, -taktikáknak. Beletörődsz a megváltoztathatatlanba? Elfogadod? Kibekkeled? Megpróbálsz hasznot húzni belőle? Kollaborálsz, besúgó leszel? De választhatod az ellenállást is. A holland ellenállás létezett: volt egy kis fegyveres ellenállás, szabotázs, üzeneteket juttattak el a szövetségesekhez, zsidókat bújtattak/menekítettek. A Fekete könyv a maga brutalitásában azt a kérdést is felteszi, hogy a hollandoknak a náci megszállás alatt játszott szerepe egybevág-e azzal a képpel, amelyet a hollandok a második világháború óta eltelt évtizedek során kialakítottak magukról. A morális dilemmákat nem erodálta az idő. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy Anne Frank története nem akar elhalványulni.

Eredeti nyelveken, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.
A film megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott.

házigazda: Réz András
rendező: Paul Verhoeven

Ajánlatunk


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek való megfelelés kényszeríti ránk. (Kovács Bálint)

Ajánló


Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!