Program


Dalnokklub - Bérháztörténetek

Dalnokklub - Bérháztörténetek

A vendégek előadása: Tárlat - irodalmi felolvasóest - verskoncert - elmélkedés
Bérháztörténetek - Összművészeti emlékmegőrző

Dalnokklub - Bérháztörténetek
Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda Radványi Balázs, Balog Péter és Tompa Ákos
Vendég: Sólyom Tamás és Tábi Tamás

Képzeljünk el a valóságos vagy kijelölt, kinevezett színpadon, esetenként a színpad nélküli előadói térben egy tárlatot, melyen 6 kiállított és 22 vetített művészi fotó látható. A fotók régi, körfolyosós bérházakat mutatnak, díszes vagy éppen érdekes, izgalmas lépcsőházakat, udvarokat, ablakokat örökítenek meg, megjelenítik az ott élőket. Valóságossá teszik a kapualjak hangulatát és illatát, és a néző elé varázsolják ennek a különös világnak, közösségnek a szépségeit, derűs vagy éppen nosztalgikus képeit.
Képzeljük el ennek a kiállításnak a megnyitóját, az ünnepélyes eseményt, amikor megszólalnak a képfestmények szereplői, elmesélik történeteiket, megosztják önmagukat. A folyosókról a szobákba kukucskálva megleshetjük életük pillanatait, azonosulhatunk érzéseikkel, gondolataikkal, amíg rá nem jövünk, hogy az ajtók mögött a saját életünk zajlik. De mindez csak egy vaku-villanás, hiszen a végén a kiállítás bezárul, eltűnik, mint ahogy a vetített kép is eltűnik a falról.
Képzeljük el, hogy mindennek illusztrálásaként a háttérből lágy zene szól, egy gitár és egy hegedű finoman kíséri ismert és ismeretlenebb költők (Fövényi Sándor, Gámentzy Eduárd, Gáti István, Juhász Gyula, Kiss Dénes, Kiss József, N. Horváth Péter, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Weöres Sándor) énekelt verseit. A dallamok életre keltői maguk is ezekben a bérházakban nőttek fel, a megszólaló dalok az ő saját történeteiket példázzák. Szerenádjuk hangjai kaput nyitnak a költészet számára, és megteremtik a hangulat, a látvány és a narráció hármasának szigorú dramaturgia szerint megkomponált egységét.

Látvány: Lantos P. István fotóművész fotókiállítása
Narráció: Ferenczfi-Faragó Eszter: Életvillantások novellínóit felolvassa Tábi Tamás
Zene: Sólyom Tamás és Tábi Tamás
Ötlet és rendezés: Sólyom Tamás
 
Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósul meg!

Ajánló


A minap azt vágta a fejemhez valaki, hogy én egy moral insanity vagyok. Ez bizony elég rosszul esett, de aztán…

New York, Peking, Dubai, Las Vegas, Monte Carlo és Tokió után újra Budapesten Az illúzió mesterei!

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból…