Program


CSET FESZT: MÉDEIA - KVTársulat - Euripidész

CSET FESZT: MÉDEIA - KVTársulat - Euripidész

KVTársulat-Euripidész:
MÉDEIA
(Rakovszky Zsuzsa fordításának felhasználásával)

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 14. vasárnap, 18:00

Nők határhelyzetben
A KV Társulat először vállalkozott klasszikus mű feldolgozására; az ókori szöveg alapján egy kortárs előadást hozott létre, amely a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól, ma.
Czukor Balázs  rendezővel – akivel díjnyertes Függésben c. előadásuk után másodszor dolgoztak együtt –egy kerettörténetbe helyezték a drámát; Médeia története egy csoportterápia keretében, szerepjátékokon keresztül bomlik ki.

„ Ez a nagyívűen szellemes és apró részleteiben pontosan felépített produkció idehozza őt, Médeiát, úgy hogy közben kicsit el is téríti, hadd menjünk utána és találjunk rá”
Stuber Andrea Naplója

A szerepjáték lehetőséget ad arra, hogy párhuzamosan két szál fusson; a terápiás csoport tagjainak és az általuk játszott  darabbeli  karaktereknek a sorsa, élete, amelyek egy adott ponton egymásba olvadnak. A két szál egymásba játszása segített abban, hogy  a KVTársulat  Médeiája valóban mai történet legyen; arról beszéljünk milyen lehetőségei vannak ma egy válsághelyzetben lévő nőnek. És abban is,  hogy megmutassuk ennek a krízishelyzetnek a szélsőségeit, egészen a bosszú,  a gyerekgyilkosság gondolatáig. A gyerekgyilkosság színpadi megjelenítését segítette, hogy előadásunkban Médeia gyerekeit bábok keltik életre.

A társulat előadásainak fontos témája a nemi szerepekkel való játék, a hagyományos nemi szerepek lebontása; ennek az útkeresésnek is fontos állomása a Médeia, amelyben a darab összes szerepét 4 nő játssza. Ez egyrészt értelmezhető  klasszikus görög színházi szereposztás inverzeként, másrészt ezáltal éppen az egyes szereplők nemiségen túli igazsága erősödik fel és válik átélhetővé.

„Egyszerre születik antik sorsdráma és kortársi tragikomédia és mindkettőben…ott a kortalan kérdésáradat, amely válaszokért kiált – a középpontban a szűkölő, vergődő, válaszért, megértésért, el és befogadásért esdeklő Médeiával…a kérdés tehát nem az, hogy ilyenek lennének a nők? – hanem az, hogy ilyenek lennénk mi? Hát ilyenek. Mert az igazi gyilkosság az, ha a saját őszinte érzelmeink kifejezését tiltjuk meg magunknak. És olyan szerencsénk van, hogy ezt 4 nő játssza nekünk…”  Csatádi Gábor, Pótszékfoglaló

Szereplők: Radnay Csilla, Spiegl Anna, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina
Látvány: Szabados Luca
Bábkészítő: Palya Gábor
Asszisztens: Beke Anna
Rendező: Czukor Balázs

Az előadás a Trafó támogatásával jött létre.

A KVTársulat díjnyertes (2019- THEALTER Különdíj) és fesztiválmeghívott előadása. (2022 – Szentendrei Tavaszi Fesztivál,  2022- Brno, World Theatre Festival)

Külön köszönet: KARSAI Györgynek
Támogatók: NKA, EMMI

16+
Az előadás időtartama
70 perc

Ajánlatunk


JAPÁN NAPOK a Néprajzi Múzeumban 2023. június 10–11.

Fergeteges, csupa szív történet, parádés szereposztással és élőzenével a Karinthyban.

Charlie zenész, trombitás: a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze. Pályafutása során több formációban alkotott, számtalan albumot tudhat magáénak. Legutolsó albuma, Mindenen túl címmel 2020-ban jelent meg.

Ajánló


Fenyő Miklós 26. nyárbúcsúztató koncertje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

5+ 100 perc, 1 szünettel Bábtechnika: pálcás báb

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!