Program


Budapesti Klasszikus Film Maraton 2022: Macskássy Gyula mesefilmjei

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2022: Macskássy Gyula mesefilmjei

rövidfilm válogatás, 102 perc, 1951
magyar nyelven

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. szeptember 17. szombat, 10:30

Rendező: Macskássy Gyula

Pannónia 65

A kiskakas gyémánt félkrajcárja (1951, 16') 
Erdei sportverseny (1952, 12')
Kutyakötelesség (1952, 11') 
Két bors ökröcske (1955, 28') 
Okos lány (1955, 10')
Egér és oroszlán (1957, 10') 
A telhetetlen méhecske (1958, 16')

Macskássy Gyula ötvenes évek első felében született klasszikus meséket adaptáló kedves rajzfilmjeiben a magyar folklór motívumai ötvöződnek a korabeli szovjet és amerikai rajzfilmek realista stílusvilágával. A Fekete Edittel közösen jegyzett A kiskakas gyémánt félkrajcárja a magyar animáció hőskorának emblematikus darabja, amelyben első ízben használták a magyar rajzfilmkészítők a többteres képalkotást, amelyet az amerikai Disney-rajzfilmekben az 1930-as évek óta alkalmaztak. Bár az ötvenes évek rajzfilmjei a kor ideológiai elvárásait is tükrözik, a korszak magyar animációi közül a lírai hangulatú Két bors ökröcske olyan technikai és formai csúcsteljesítmény, amelyet az autentikus magyar és erdélyi népművészet stílusjegyei tesznek tüneményessé. Ahogy a magyar animációs reklám- és mesefilmek formavilágába az ötvenes évek második felében begyűrűzött a modern, letisztult stílusú animációs formanyelv, úgy az Okos lány, az Egér és Oroszlán vagy A telhetetlen méhecske című mulattató meserajzfilmek témái is a 20. századi technikai civilizációra lettek aktualizálva.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton további programjai az Urániában >>

Ajánlatunk


Gary úgy érzi, mindent megad a családjának. Értük dolgozik állandóan, ügyfeleivel is ezért jár el golfozni, meccsekre. Maggie magányosnak és elveszettnek érzi magát a házasságukban. Nem tudja, mit akar, csak azt, hogy képtelen így folytatni. Két középkorú ember. Egykor elkötelezték magukat egymásnak, a hétköznapok sűrűjében azonban egyszer csak elsodródtak egymástól. Mások már a vágyaik, mások a céljaik.

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

Molnár Ferenc vígjátéka egy furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese.

Ajánló


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Örkény István az életéről Elmondja: Mácsai Pál

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!