Program


Bencs estek - Irodalmi Dominó: Ady Endre éjszakái

Bencs estek - Irodalmi Dominó: Ady Endre éjszakái

Bencs irodalom: Dominó


 több

Harminc esztendeje, 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
2019. január 22-én, kedden e jeles nap tiszteletére a száz esztendeje elhunyt Ady Endrét idézzük meg a Bencs Villában 17.30-tól, a Bencs Irodalmi Estek keretében.
Krúdy Gyula 1925 elején kezdte el publikálni a Nyugatban Adyról szóló emlékezéseit. Ezek az írások nemcsak a Hortobágy poétájának életébe engednek bepillantást, hanem Krúdy hasonlíthatatlan stílusú munkáiba is.
A Bencs Villa tiszteletet parancsoló környezetet biztosít ahhoz, hogy a magyar kultúra napja kapcsán – Krúdy segítségével – méltó módon emlékezzünk irodalomunk egyik legnagyobb alkotójára, a száz esztendeje, 1919. január 27-én elhunyt Ady Endrére. Az ünnepi alkalomból alakja történeti megítéléséről, szerelmi költészetéről, az egzaltált Léda-, s a meghittebb Csinszka-versek világáról éppúgy képet kaphatunk, mint hatalmas publicisztikai illetve novellaírói munkásságáról.
A költő rendkívüli terjedelmű munkásságának felidézésében, versei és prózai művei, levelei művészi tolmácsolásában Kováts Dénes segítségére lesznek Nyomtató Enikő és Horváth Viktor, a Móricz Zsigmond Színház művészei, valamint Karádi Zsolt főiskolai tanár.

Ajánló


A Nők Lapja idén is nagyszabású gálaműsorral várja a musical rajongóit a Bartók…

EROS RAMAZZOTTI ÚJ ALBUMMAL ÚJRA MAGYARORSZÁGON! - Vita Ce N’è World Tour Az…