Program


Balog József és Érdi Tamás zongoraestje
2

Balog József és Érdi Tamás zongoraestje

A 18-19. században a négykezes zongorajáték számított a házi muzsikálás legelterjedtebb formájának. Ahol akadt két billentyűs hangszer, ott kétzongorás kamarazene is megszólalt - ennek repertoárja szintén a bécsi klasszika korában kezdett kibontakozni. Ezen az estén mindkét műfajból hallhatunk különleges szépségű alkotásokat.

2020. január 19. vasárnap
19:30 — 22:00


    Mozart: D-dúr kétzongorás szonáta, K. 448
    Beethoven: D-dúr szonáta négy kézre, op .6
    Schubert: f-moll fantázia, D. 940
    Schubert: Katonainduló, D. 733, No. 1
    Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára, K. 365


Mozart, Beethoven, Schubert: szép és szinte jelképes, hogy éppen bécsi zeneszerzők és a klasszikus-kora romantikus korszak alkotói azok, akiknek művei a hangversenyen a négykezes és kétzongorás kamarazenét képviselik, hiszen ez a muzsika különlegesen erős szálakkal kapcsolódik a városhoz és annak 18-19. századi zenekultúrájához.
Balog József és Érdi Tamás egyidősek: mindketten 1979-ben születtek, a magyar zongoraművészek erős mezőnyében a középgeneráció gyakran fellépő, sokat foglalkoztatott képviselői. Mindkettejüket nagy hangszeres biztonság, fokozott zenei érzékenység és a kamarazene szeretete jellemzi - nem csoda, hogy ezúttal egyesítik erőiket, hogy megszólaltassák Mozart üde bájú négykezes és kétzongorás kompozícióit, Beethoven friss és energikus korai alkotását, valamint egy nevezetes remekművet, Schubert sejtelmes-tragikus hangvételű f-moll fantáziáját: az érett romantikus kifejezésmód előlegezését.
A műsort záró kétzongorás Mozart-versenyműben a két művészhez csatlakozó kamarazenekar, a Budapesti Vonósok 1977-ben alakult. A produkció karmestere, Farkas Róbert 1982-ben született, budapesti tanulmányainak befejezése óta - több mint egy évtizede - Berlinben él és dolgozik.

Vezényel:  Farkas Róbert
Közreműködik: Budapesti Vonósok (művészeti vezető: Botvay Károly)

Ajánló


Norrison bankigazgató a pihenésére készülődik, amikor a családjánál vendégeskedő lány – jónevű amerikai…

Világjáró énekesünk, Bretz Gábor barokk és bécsi klasszikus mesterek műveiből összeállított koncertjén Bach…

Mérő részletesen ismerteti a misztika, a művészet, a mágia és a hit szerepét…