Program


Bach – Duruflé – Szathmáry
3

Bach – Duruflé – Szathmáry

Régi évszázadokban az orgonista nemcsak előadóművész: zeneszerző is volt, hiszen templomi szolgálatot teljesítve liturgikus műveket kellett alkotnia az egyházi ünnepekre. A hangszer mai játékosai közül sokan őrzik tevékenységükben a komponálás hagyományát. Közülük való a Németországban élő magyar orgonaművész, hangszerének elismert mestere: egyszemélyben a modern repertoár hiteles tolmácsolója és vérbeli kortárs alkotó, akinek zeneszerzői gondolkodását olyan egyéniségek inspirálták, mint Pousseur, Stockhausen, Ligeti.

A hódmezővásárhelyi születésű Szathmáry Zsigmond (1939) a budapesti Zeneakadémián végezte tanulmányait Szabó Ferenc (zeneszerzés) és Gergely Ferenc (orgona) növendékeként, majd posztgraduális képzés keretében előbb 1963-ban Bécsben, később 1964-től Kölnben és Darmstadtban tökéletesítette tudását. Mesterei közé tartozott Alois Forer és Helmut Walcha. Kántorként működött Hamburg-Wellingsbüttelben és a brémai dómban; 1972-től Lübeck, Bréma, Hannover konzervatóriumaiban tanított. 1978-ban a freiburgi Zeneművészeti Főiskola professzora lett. Vendégként tanított Tokióban és Szöulban, kurzust tartott Haarlemben, Darmstadtban, valamint Európa, Észak-Amerika, Japán és Dél-Korea számos konzervatóriumán és egyetemén. Karmesterként is nemzetközi elismerést aratott. Számos kortárs művet mutatott be, együttműködésben olyan zeneszerzőkkel, mint Heinz Holliger, Wolfgang Rihm, Luciano Berio vagy Mauricio Kagel. Budapesti koncertjét, amelynek műsorán két requiem is helyet kapott - kiváló közreműködőkkel -, a tiszteletadás és megemlékezés gondolata uralja.

Vezényel:

Vajda Gergely, Nemes László Norbert

Közreműködők:

orgona
Szathmáry Zsigmond
Pétery Dóra
Reincke Ivan-Bogdan
Kun Rajmund
hegedű
Szathmáry Anikó
alt
Thurnay Viola
bariton
Haja Zsolt, Gyombolai Bálint
Új Liszt Ferenc Kamarakórus (karigazgató: Nemes László Norbert)
UMZE Kamaraegyüttes

Műsor:

  • Szathmáry Zsigmond: Feuertaufe
  • J. S. Bach: c-moll passacaglia és fúga, BWV 582
  • Szathmáry Zsigmond: Cadenza con ostinati per violino e organo (magyarországi bemutató)
  • J. S. Bach: E-dúr szonáta - Adagio, BWV 1016
  • Szathmáry Zsigmond: Requiem Fukushima emlékére (magyarországi bemutató)
  • Duruflé: Requiem

Ajánló


KI NEVET A VÉGÉN? Az élet showja - Aranyosi Péter és Dr. Csernus Imre közös estje Egerben!

A Mágnás Miska a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb műve, mely újra és újra repertoárra kerül zenés és prózai színházakban egyaránt.…