Program


Álkulcs a zenéhez – a zenetörténet legnagyobb bűntényei

Álkulcs a zenéhez – a zenetörténet legnagyobb bűntényei

Bősze Ádám legújabb sorozatában a zenetörténet bűncselekményeit tárja föl.

Aktuális előadások


„Ez a béke szigete!” – mondják azok, akik beülnek a Zeneakadémia nagytermébe egy koncertre, vagy éppen csak klasszikus zenét hallgatnak. Való igaz, a klasszikus zene és annak históriája nem hangos gyilkosságoktól, komolyabb bűnesetektől. Legalábbis első hallásra. Azonban hamar kiderül: ebben a művészeti ágban is emberek alkottak, olyanok, akik többször kerültek tragikus helyzetbe, mint ahogyan mi azt gondolnánk.

Bősze Ádám legújabb sorozatában a zenetörténet bűncselekményeit tárja föl. Az egyenként 70 perces, zenével és képekkel kísért előadásokon a következőkkel találkozhat az érdeklődő:

2023. január 18., szerda 18.00
Zárcsere – a Gesualdo-gyilkosság története

Hogyan csaljuk tőrbe feleségünket? Mondjuk azt neki, hogy elutazunk, miközben az ajtó mögül leselkedünk? Esetleg cseréltessük le a zárakat, miközben szerelmünk mással bujálkodik? Ilyen kérdések foglalkoztatták a késő reneszánsz egyik legfurcsább zeneszerzőjét, Carlo Gesualdót, Venosa hercegét, amikor megsúgták neki, hogy szíve választottja nem csupán neki tartogatja bájait. Gesualdo brutális kegyetlenséggel végzett az asszonnyal és annak szeretőjével. Ennek ellenére még csak el sem ítélték. Ezen az estén Bősze Ádám a zenetörténet e kegyetlen gyilkosságának titkaiba vezeti be a hallgatót

2023. február 8., szerda 18.00
Nemi erőszak – a kasztráltak tündöklése és bukása

Az operairodalom legnehezebb és sokszor legszebb áriáit énekelték a kasztráltak, akik közül néhányan, mint például Farinelli, világhíresek lettek. De vajon hány százezer fiúgyermek életét nyomorították meg azzal, hogy elvették tőlük a gyermeknemzés lehetőségét? Miért döntöttek e rettenetes műtét mellett ilyen sokan, miért hunyt szemet fölötte az Egyház, ugyanakkor mit kellett tenni ahhoz, hogy valakiből ünnepelt énekes virtuóz váljon? Többek között e kérdésekre keresi a választ Bősze Ádám zenetörténész, miközben a zeneirodalom legnagyobb bűntényének részleteibe avatja be az Eötvös10 hallgatóságát.

2023. március 13., hétfő 18.00
Hol áll a fejem? – Haydn koponyájának elrablása

2023. április 5., szerda 18.00
Szövetségben az ördöggel – Paganini börtönévei

2023. május 10., szerda 18.00
Túladagolás – Puccini és az öngyilkos cselédlány

Fotó: Cseke Csilla

A sorozatot 12 éven felülieknek ajánljuk!

Ajánló


Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa, professor emeritus előadása a Váci Mihály Kulturális Központ meghívására,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!