Program


Alapérzelmek a zenében – Harag / MATINÉKONCERTEK / ÉRZELMEK ISKOLÁJA

Alapérzelmek a zenében – Harag / MATINÉKONCERTEK / ÉRZELMEK ISKOLÁJA

Hirtelen felgyorsul a pulzus, emelkedik a vérnyomás, valami erősen feszít minket belülről: igen, düh fortyog bennünk. Ha az ember később, higgadt állapotban hajlamos is szégyellni magát amiatt, hogy mit gondolt, mondott vagy tett, amikor a harag irányította, egészen biztosan nem jó stratégia mindenestül elfojtani ezt a sokszor zavarba ejtő érzést.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 19. vasárnap, 11:00

Az egyik legalapvetőbb érzelem ideig-óráig elhomályosíthatja ugyan józan ítélőképességünket, de vajon hogyan jelenik meg a klasszikus zene különböző műfajaiban?

A klasszikus zene nyugtató, lelket gyógyító erejéről jóval többet hallunk és olvasunk, mint arról, hogy milyen az, amikor érzelmeinket akár a szélsőségekig képes felkorbácsolni a muzsika. A harag jeleit könnyű azonosítani, lévén olyan érzelem, amely az emberre fizikai hatást is gyakorol: arckifejezésünk megváltozik, akár fenyegetővé válik. A düh univerzális érzés, amelyet legközelebbi környezetünkben éppúgy tapasztalhatunk, mint amikor a világ távoli pontjain barangolunk. A harag képei gyakran kapcsolódnak össze a bosszú, a harc, a háború témáival, de a düh inspiráló erő is lehet: a változás, a változtatás igénye, egy új nyitány lehetősége is benne rejlik. Az Érzelmek iskolája sorozat záróeseményén a világ zeneirodalmának haraggal kapcsolatos részletei csendülnek fel: a Bartók-, Schumann-, Beethoven- és Mozart-zenék várhatóan felajzzák a hallgatóságot, de természetesen a ránk gyakorolt hatás elemzése sem marad el Szélpál Szilveszter operaénekesnek, a program műsorvezetőjének köszönhetően.

Műsor:

Bartók: Allegro barbaro, Sz. 49, BB 63
Schumann: Ifjúsági album zongorára, op. 68 - No. 31: Harci dal
Schumann: A költő szerelme, op. 48 - No. 7: Ich grolle nicht (Nem haragszom)
Mozart: A varázsfuvola, K. 620 - „Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen” / „Pokoli lánggal ég a bosszú bennem” (Az Éj királynőjének áriája, II. felvonás)
Beethoven: cisz-moll („Holdfény”) szonáta, op. 27, No. 2 - III. Presto agitato
Beethoven: Coriolan-nyitány, op. 62

Vezényel: Dobszay Péter

Közreműködők:

ének: Süle Dalma
ének, moderátor: Szélpál Szilveszter
Budapesti Vonósok

Korosztály: 10-14 év

Ajánlatunk


Ajánló


A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű…

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!