Program


A világ második legjobb gitárosa (1999) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

A világ második legjobb gitárosa (1999) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Aktuális előadások



Müpa Filmklub
A világ második legjobb gitárosa (Sweet and Lowdown, 1999)
A nagy Woody Allen menet

Többet kellene hallgatni Emmet Rayt, aki világklasszis - majdnem olyan jó, mint Django Reinhardt. És micsoda élete volt! A múlt század harmincas éveiben járunk. Dübörög a jazz és vitathatatlan, hogy Amerika legjobb gitárosa Emmet Ray. A világ legjobb gitárosa lenne, ha nem pengetne Európában az az átkozottul tehetséges Django. De Emmet tényleg ördögien jó - ahogyan ez ebben a filmben is hallható.

A személyisége ellentmondásos. Kleptomániás, vonatokat bámul, nagyöbű pisztollyal patkányokra lövöldöz. A lelki élete még inkább ellentmondásos. A napnak él, nem tud a pénzzel bánni, megbízhatatlan, egocentrikus. A nőkhöz való viszonyáról meg jobb nem is beszélni. Mit tegyünk? Istenáldotta művész, akinek az érzései a hangszerén keresztül jutnak el hozzánk. Életrajzi filmmel van dolgunk. Vagy nem is, hiszen Emmet Ray (Sean Penn) életének pontos részletei nem ismertek. Még felesége, a kevéssé ismert Blanche Williams írónő (Uma Thurman) szövegei sem kínálnak biztos fogódzót. Korábbi élettársa, Hattie (Samantha Morton) viszont néma volt, így szóbeli emlékeire nem támaszkodhatunk. Még az a szerencse, hogy a töredékekből, mendemondákból a jelen (1999) jazztörténészei többé-kevésbé hitelesen rekonstruálják a zseni pályáját. Ha jobban belegondolunk, látványos dokumentumfilmmel van dolgunk, amely a rideg tényeken messze túlmenően enged bepillantást egy rendkívüli muzsikus művészetébe, belső világába.
Mindazonáltal meg kell jegyeznünk, hogy Emmet Ray felvételei még a világhálón sem elérhetők. Emmet Ray ugyanis sohasem létezett. E tekintetben közeli rokona Leonard Zelignek, akit Woody Allen valódi hamisított dokumentumokban idézett meg. A világ második legjobb gitárosa viszont igazi történet, még ha nem is igaz. Vidám-szomorú történet.

Rendező:  Woody Allen
Házigazda: Réz András

Rendező: Müpa

Ajánló


Amikor megérkezik az Elysée-palotába, Bernadette Chirac arra számít, hogy megkapja végre a megérdemelt pozíciót, hiszen mindig is férje árnyékában dolgozott,…

A Szub/Verzió olyan dokumentumfilmeket mutat be, amelyek az emberek döntéseit vizsgálják, amikor arra törekszenek, hogy megváltoztassák a világot maguk körül.

A film Amy szemszögéből láttatja kendőzetlenül a nőt a jelenség mögött, és a kapcsolatot, ami minden idők egyik leglegendásabb lemezét…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!