Program


A vihar kapujában
6

A vihar kapujában

A vihar kapujában - opera-patchwork
Az örök érvényű történet most új változatban, Almási-Tóth András adaptációjában kel életre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakos hallgatóinak csapatmunkájaként operai formát nyerve, az Ének Tanszék énekes hallgatóinak tolmácsolásában.

Akutagava elbeszélése alapján. A Pécsi Nemzeti Színház és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koprodukciója.

Libretto: Almási-Tóth András
Zeneszerzők: Bucz Magor, Dankó Richárd, Dobri Dániel, Hodován Milán, Lázár Dániel, Somody Áron, Varga Abigél
Rendező: Almási-Tóth András

Az előadás időtartama: 70 perc (szünet nélkül)

Bemutató: 2019. október 26.

Gyilkosság történt, de nem ez az érdekes, hanem az az út, mely ide vezetett.

Egy házaspár megy át az erdőn. Megtámadja őket egy útonálló. Nem pénz kell neki, hanem a feleség. Trükkösen elcsalja a férjet a bozót mélyébe, megkötözi, és magáévá teszi a nőt. Aztán valamelyikőjük megöli a férjet. Lehet, hogy az útonálló, lehet, hogy maga a feleség, de az is lehet, hogy szégyenében ő maga követ el öngyilkosságot. Talán sosem fogjuk megtudni az igazságot. Talán nem is lényeges, mi az igazság.

A zivatar elől menedékházba menekülő két szerencsétlen ember – egy lányát gyászoló öregasszony és a munkáját frissen elveszített lakáj – próbálja megfejteni a történteket.  Minden lehetőség elképzelhető, a dolgok magyarázata rég nem kézenfekvő egyikünk számára sem. Akutagava világhírű novelláiból Kurosawa forgatott Oscar-díjas filmet. Az örök érvényű történet most új változatban, Almási-Tóth András adaptációjában kel életre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakos hallgatóinak csapatmunkájaként operai formát nyerve, az Ének Tanszék énekes hallgatóinak tolmácsolásában.

Miközben mindvégig esik az eső, a kunyhóban életre kelnek a holttestek, és felidézik a történet lehetséges változatait. Talán mindezt csak az öregasszony képzeli el, talán az ő fejébe látunk bele. Öt fiatal énekes, finoman stilizált japán mozgásvilággal, álomszerű jelmezekben vezet minket végig a gondolati örvényen, egy opera-patchwork színgazdag részleteibe merülve.

"Az évad egyik várhatóan legizgalmasabb előadását ajánlom. A rendező és az előadók korábbi produkcióját látva az opera-patchwork műfajának sajátosságait, a zenei és színpadi megvalósításnak szabad kombinációit élvezhetjük, végtelen lehetőséget adva a kreativitásnak. Olyan 'színházias opera' kerül színre, mely az emberi természet sötét oldalait mutatja meg." Prof. dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas, a PTE Művészeti Karának dékánja

Díszlettervező: Almási-Tóth András
Jelmeztervező: Márton Richárd
Vezényel / Zenei vezető: Sándor Szabolcs, Dinyés Dániel
Koreográfus: Lázár Eszter
Ügyelő: Krajcsovics Csaba
Rendezőasszisztens: Frank Fruzsina
Közreműködő zenészek: Mihályi Éva, Kaszanyitzky András, Dávid Boglárka, Szabó-Rajczi Katalin, Szabó András, Kiss Helga, Laufer Szilvia, Szilvásy Júlia

Szereposztás
Feleség: Topolánszky Laura
Férj: Varga-Tóth Attila / Erdős Róbert
Tadzsómaru: Bartos Barna
Öregasszony: Kiss Judit Anna
Lakáj: Kósa Lőrinc

 

Ajánló


A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója először rendez operettet, méghozzá a…

A Budaörsi Latinovits Színház és a Múzsák Társulat közös előadása.

A Budapest Bár cikázik a zenei stílusok között és kiszakít a mindennapokból. Örömzene…