Program


A Középkori Vár Napja

A Középkori Vár Napja

A KÖZÉPKORI VÁR NAPJA a középkori palotában

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: október 14. szombat, 10:00

Ezen a napon már hagyományosan a Budai Vár középkori jelentősége kap főszerepet: különleges tárlatvezetések, restaurátorbemutató, középkori zene és történelmi vívásbemutató várja a látogatókat. Jöjjön el, és tárjuk fel együtt a középkor izgalmas pillanatait!


Programok:
10:30-11:15   Középkori síremlékek a dongaboltozatos pincében /  exkluzív pincelátogatás
Közel két évtizede zárva tartó középkori sírkőkiállításba nyerhetnek betekintést az érdeklődők, ha a BTM Vármúzeum Középkori Vár Napjára ellátogatnak, és részt vesznek Takács Ágoston régész tárlatvezetésén. Hová temetkeztek a középkorban a budai polgárok? Melyik kolostort szerették jobban az olasz kereskedők? Milyen sírköveket készítettek a középkori Budán? Mikori a legkorábbi ismert sírkő Budáról? Ezekre és még sok más további kérdésre is választ kaphatnak a látogatók a Palota úgynevezett Dongás pincéjében, amely ezen a napon egyetlen alkalomra megnyílik előttük.

11:30-13:00   Királyok és csillagok / tárlatvezetés és előadás a középkori királyi palotában 
Rendhagyó, élőzenés tárlatvezetésünk során a Vármúzeum alsó szintjén található középkori királyi palota történetét és helyreállított tereit mutatjuk be. A II. világháború pusztítását követően az 1950-es években indult meg a korábban nem látható középkori palotarészek régészeti feltárása. Az ekkor napvilágra került helyiségek (pl. Gótikus terem, Kápolna) a helyreállítás óta méltó helyet adnak az egykori királyi palota történetét, és az ásatásokon talált tárgyakat bemutató kiállításnak. Tudod-e hogyan oldotta meg Zsigmond királyunk a palota vízellátását? Vajon milyen kőből faragták a gyönyörű, Mátyás korabeli, reneszánsz kőfaragványokat? Királyaink nagy építkezései elevenednek meg előttünk a Várhegyen, a kezdetektől a török korig. De ezúttal nem csak a történelemé lesz a főszerep. Az asztrológia és asztronómia elválaszthatatlan volt a középkorban. De mi köze volt ehhez Luxemburgi Zsigmondnak, Nagy Lajosnak és Mátyás királynak? Hogyan jelent meg a csillagjóslás a magyar udvarban? A vezetés egyik szakaszában ezekre a kérdésekre is igyekszünk választ adni.

13:30-15:00   Gyógyító füvek a középkori királyi palotában /   tárlatvezetés   minikoncerttel
A középkori budai királyi palota lenyűgöző tereiben sétálva megismerhetik a vár történetét, lakóinak életmódját, és bepillantást nyerhetnek abba is, hogy miért voltak a középkori palota udvarainak nélkülözhetetlen elemei a fűszer- és gyógynövénykertek. Megtudhatják melyek voltak a leggyakoribbak és mire használták őket.
A tárlatvezetést követően Mándli Zsolt lantkoncertjét hallgathatjuk meg.

15:00-16:00   A vívás művészete /   nyílt edzés
A HEMA a „Historical European Martial Arts” rövidítése, ami Történelmi Európai Harcművészeteket jelent. A vívás művészete Európában is fejlett volt, nemcsak a Távol-Keleten. Ennek a tudásnak a nagy része nem maradt fenn közvetlenül, mesterről-tanítványra szállva, mint pl. Japánban, vagy teljesen átformálódott, kialakítva a modern sportvívás alapjait. A történelmi vívóiskolák korabeli kódexek, ábrázolások és leírások alapján rekonstruálják a technikákat, amelyeket megfelelően kialakított gyakorlófegyverekkel, védőfelszerelés alkalmazásával ültetnek át a gyakorlatba és teszik élővé. Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület és a Crosscut HRST Egyesület történelmi helyszínen, a Gótikus lovagteremben tart nyílt edzést, amelybe a bátrabb nézők be is kapcsolódhatnak.

16:30-18:00   Liliom, holló, félhold /   élőzenés tárlatvezetés a középkori palotában
Tárlatvezetésünk során a Vármúzeum alsó szintjén található középkori királyi palota történetét és helyreállított tereit mutatjuk be. A II. világháború pusztítását követően az 1950-es években indult meg a korábban nem látható középkori palotarészek régészeti feltárása. Az ekkor napvilágra került helyiségek (pl. Gótikus terem, Kápolna, Tárnokház), várfalak és kertek a helyreállítást követően méltó helyet adnak az egykori királyi palota történetét, épületét, és az ásatásokon talált tárgyakat bemutató kiállításnak. A palota történetéhez szorosan kapcsolódnak az uralkodócsaládokat reprezentáló címeres emlékek, a Mátyás király korát felidéző reneszánsz kőfaragványok, cserépkályha-rekonstrukciók, használati tárgyak, edények. A királyi udvar életébe nyerhetünk bepillantást a Corvina-könyvtárat bemutató kiállításrészen, valamint belehallgathatunk az udvar szórakoztató zenéjébe. A Királypincében megismerhetjük a korabeli higiéniás szokásokat, egy kőfaragóműhely és az őrség pihenőszobája pedig a mindennapok világát idézik fel. A tárlatvezetés során a látogató 3D-animációs filmek, lapozható corvina-másolat és érintőképernyős játékok segítségével repülhet vissza a középkori palota világába, de megismerheti a korszak egyik népszerű hangszerét, a fidulát, amelynek hangjai fel is csendülnek, hogy az időutazás még valóságosabbá váljon!

14:00-16:00   Fidulamuzsika / zenél Nagy Gergely

14:00-18:00   Restaurátorok a gyakorlatban /kerámia-és fémrestaurátor bemutató
Középkori, régészeti kerámiatárgyakon keresztül mutatja be restaurátor kollégánk a restaurálás menetét, eszközeit. Lesz ragasztás, kiegészítés, retusfestés. Beszél a műtárgymásolatok készítéséről, lehetőségeiről, módszereiről. Témánk lesz az agyagból szabadkézi mintázás vagy korongolás, a gipsznegatív, a kiégetett agyagmásolat, illetve ugyanezt szilikon negatívval, gipszöntéssel. Majd üvegtöredékeken keresztül megtudhatjuk, hogyan tisztítjuk, állítjuk, illetve ragasztjuk össze az üvegtárgyakat. Fémes oldalról egy egyszerű, de közismert tárgytípuson, a puskagolyón, és ennek nagyobb változatán, az ágyúgolyón mutatjuk be a restaurálás egyik fő fázisát, a tisztítást. Olyan tárgyak szerepelnek a bemutatón, amelyek látogató-rezisztensek, bátran kézbe is vehetők. Felvonultatunk néhány, tisztításhoz használt eszközt és anyagot is. Rekonstrukció-készítés témakörben a puskagolyóöntéssel lehet megismerkedni, kezdve a az öntőforma készítéstől egészen az öntésig. A kijelölt hely szerény lehetőségei miatt, minden csak a tárgyak, valamint a felhasznált eszközök és anyagok bemutatására korlátozódik.

Megváltott jegyével a Vármúzeum minden kiállításait megtekintheti a programokon való részvétel mellett.

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum (Budavári Palota E épület) 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Ajánlatunk


Diótörő - Klasszikus mese-show, újragondolva A történet kezdetén megismerhetjük Masát, Mását és Lujzát, a három testvért, akik a szeretet ünnepén kiosonnak a nevelőintézetből és az utcán az embereket nézik, ahogy készülődnek karácsony ünnepére.

Robert Louis Stevenson regénye a XVIII. században, Jim Hawkins és anyja fogadójában kezdődik. Egy nap megszáll náluk egy kapitány, bizonyos Billy Bones, aki halála előtt, Jimre bíz egy csomagot, amelyben Jim talál egy térképet, ami elrejtett kincshez vezet...

Ajánló


A hattyú mesterkomédia: bravúros humorú, szellemesen éleslátó, pestiesen gúnyos.

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!