Program


A japonizmus mint kultúr- és művészettörténeti jelenség

A japonizmus mint kultúr- és művészettörténeti jelenség

A japán kultúra mára az egyetemes kultúra szerves része és a nyugati művészetek egyik markáns ihletadó forrása lett, de nem volt ez mindig így. A Japán és a nyugati országok közötti kapcsolatrendszer csak a 19. második felében alakult ki Japán kikötőinek megnyitásával, ami véget vetett az Edo-korra jellemző, kétszázötven éves elzárkózásnak.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 15. hétfő, 19:00

A diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok kiépülése kulturális és gazdasági transzfert hozott, s bár sokan meglátogatták Japánt egy-egy földkörüli út alkalmával, a világkereskedelemnek köszönhetően nem feltétlenül kellett Japánig hajózni azért, hogy népével, szokásaival, művészetével megismerkedhessen a nyugati érdeklődő. Könyvek, fényképek, múzeumok, világkiállítások, műkereskedések, színházak, mozik, és kávéházak meséltek a Felkelő nap országáról. A japán vizuális művészetek és tárgykultúra jellegzetességei újszerűen és inspiratívan hatottak a nyugat művészeire: az európai művészetek évezredes várába friss, keleti fuvallat érkezett, ami számos európai – köztük magyar – műalkotáson hagyott nyomot. A művészettörténet-tudomány e jelenséget japonizmusnak nevezi.

Mikor, hogyan, miért szerettünk bele Japánba, és hogyan mutatjuk ezt ki? Vajon máig tart a románc? Erről szól Dénes Mirjam, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményi kurátorának előadása.

Előadó: Dénes Mirjam, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményi kurátora

Ajánlatunk


„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell. Ennyi az egész. És akkor elhatároztam, hogy én merni fogok.”

Ajánló


A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!