Program


5. Thomas Kornél és Kiss Márton

5. Thomas Kornél és Kiss Márton

Bernstein & Gershwin

Bernstein & Gershwin

Bernstein: Három tánc az „On the town” című musical-ből
Gershwin: F-dúr zongoraverseny
Bates: Sea-blue circuitry
Gershwin: Egy amerikai Párizsban

Közreműködik: Kiss Márton – zongora
Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Thomas Kornél

Bernstein: Három tánc az “On the town” című musical-ből

Leonard Bernstein (1918-1990) Adolphe Green-nel közösen dolgozott első musicalén, melynek bemutatóját 1944. december 28-án tartották. A Fancy Free balett sikere után döntöttek a balett zenei anyagának átdolgozásáról, s lett a mű címe „A városban”. A mű sikere elsősorban abban rejlett, hogy az alkotók jól megérezték: a háborús évek amerikai közönsége könnyed kikapcsolódásra vágyott, nem feszült, szorongató színpadi művekre. A darab óriási sikert aratott. Az MGM stúdió már a bemutató előtt megvette  a megfilmesítés jogát, a film 1949-ben készült el. Egy év alatt Bernstein egész Amerikában ismert művész lett.

Gershwin: F-dúr zongoraverseny

George Gershwin (1898-1937) orosz származású, amerikai zeneszerző. Bár elsősorban jazzmuzsikus volt, mégis komolyzenei munkássága tette világhírűvé. Ő volt az első zeneszerző, aki a jazzt bevitte a komolyzenébe, ezáltal teljesen új hangzást adott a szimfonikus zenekarnak.  A zongoraverseny a blues, a ragtime, a big-band hangzás klasszikus zenei apoteózisa. Hangszerelésének és motívumainak változatossága, dallamainak kellemes simulékonysága – különösen a második, lassú tételben – eleve kedvenccé teheti e concertót bármely kor közönsége körében. A téma variációi újra meg újra visszatérnek, keverednek, ám sohasem pontosan a már megismert alakjukban. Így teremtve meg a jellegzetesen amerikai hangulatot. A mű bemutatója 1925-ben volt.

Bates: Sea-blue circuitry

A fiatal amerikai zeneszerző Mason Bates (1977- ) műve a hangverseny egyik különleges darabja. A jazz elemekkel, repetatív, apró motívumokkal, minimal art elemekkel, nagyon izgalmas hangszereléssel megkomponált friss alkotás 2010-ben íródott. Tételei: I. Circuits, II. Marine Snow, III. Gigawatt Greyhound.

Gershwin: Egy amerikai Párizsban

Gershwin Egy amerikai Párizsban című szimfonikus művét 1928-ban mutatták be. Az 1920-as évek világvárosának hangulatát tükröző darab egy párizsi tartózkodás során íródott. A zene tulajdonképpen három tételesnek számít, a tételeket azonban szünet nélkül (attacca) kell játszani.  A New York-i premieren az élethűség kedvéért egy Párizsból hozott autódudát is megszólaltattak. A mű alapján 1951-ben nagysikerű zenés film is készült Gene Kelly és Leslie Caron főszereplésével.

Ajánló


Két tizenkilencéves, több nyelven beszélő, egyetemi végzettséggel rendelkező, szupertehetséges fiú őrült ámokfutásban rúgja…

Fergeteges vígjáték, amelyben kiderül, hogy a látszat néha csal.

Büszkeség és balítélet két színészre Balsai Mónival és Schmied Zoltánnal. Egy felvonásos előadás,…