Program


15. Román Filmhét - Întregalde / Nyitófilm

15. Román Filmhét - Întregalde / Nyitófilm

román játékfilm, 104 perc, 2021
román nyelven, magyar és angol felirattal

Rendező: Radu Muntean

Întregalde (Havasgáld) eldugott, elnéptelenedő kis falu Erdélyben, a Nyugati-Kárpátokban. Egy humanitárius szervezet három munkatársa az utolsó segélycsomagokat szállítja ki a környékre karácsony előtt. A falu felé vezető erdei úton terepjárójuk elakad. A három tősgyökeres városi, aki az imént még egy gyámoltalan – meglehet, beszámíthatatlan – öregemberen próbált segíteni, hirtelen maga is segítségre szorul. Az erdő közepén töltött éjszaka próbára teszi empátiájukat, segítőkészségüket. Radu Muntean újhullámos rendező (Jelszó: A papír kékre vált) új filmjének premierje az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt.

A nagyszerű az az Întregaldéban, hogy a román újhullám lassan húszéves íratlan szabályainak megfelelően nem próbál a szánkba rágni semmit, nem akarja sem megváltani, sem megbüntetni szereplőit, így mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, hogy mit és mennyit lát bele ebbe a jó szándékkal kikövezett mindennapi poklot taglaló történetbe. Mi a felelősségünk? Segítenünk kell-e valakin, aki nem akarja, hogy segítsenek rajta, vagy el sem tudja dönteni, hogy akarja-e? Nem-e ártalmas a humanizmus, ha ugyanolyan túlzásba vihető idegológiaként tekintünk rá, mint a többire? Létezik-e önzetlenség, vagy az is csak egyfajta önigazolás? A film harsány röhögések közben fel-feldob egy-egy ilyen labdát, és így már érthető, hogy miért válogatták be az idei Cannes-i Fesztivál Rendezők kéthete szekciójába, vagy hogy miért áradozott Mihai Chirilov művészeti igazgató úgy a filmről, mint az idei legjobb román alkotásról.” (Jakab-Benke Nándor, Filmtett)

Tovább a 15. Román Filmhét teljes programjához >>


A filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Ajánló


Huszonhárom évesen kezdte pályafutását, azóta több mint hatezer fellépésen van túl itthon és húsz országban összesen, 52 albumot, 10 könyvet…

KLAUS MANN REGÉNYE NYOMÁN, MIKÓ CSABA ÉS KUKK ZSÓFIA ÁTDOLGOZÁSA ALAPJÁN URBÁN ANDRÁS ÉS A TÁRSULAT: Mefisztó kortárs kabaré egy…