Program


100 éve történt...\ Roman quartet - Kurta Niké

100 éve történt...\ Roman quartet - Kurta Niké

A következő este központi zeneműve Weiner Leó 1921-ben komponált 2. vonósnégyese, melyet Babits Mihály Sziget és tenger című kötetéből származó versek kíséretében hallhat a közönség.
 több

Weiner vonósnégyeséről Tóth Aladár azt mondta, hogy „meggyőző, tökéletes arányú mestermű”. Babits Mihály kötete pedig egy új költői korszakának a kezdetét jelöli ki. Szavai, melyeket magával kapcsolatban fogalmazott meg, épp úgy igazak Weiner Leó munkásságára is:

 „Hogy szolgálhatom az emberiséget, ha meg nem őrzök magamban minden színt, minden kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja? ”

Előtte viszont elhangzik a lengyel neoromantikus zeneszerző, Wladyslav Zelenski A-dúr vonósnégyesének egy tétele, és a csupán 23 évet élt, mégis a lengyel költészetben igen jelentős szerepet betöltő Krzysztof Kamil Baczynski költeménye, akiről az járja, hogy „alakját, mintha Petőfiből és Radnótiból gyúrták volna össze”.

A zenét az este folyamán a Roman Quartet, a verseket pedig Kurta Niké tolmácsolásában hallhatja a közönség.

Ajánló


Akadnak olyan különös pillanatok az emberiség történetében, amikor zseni születik. 1905. április 11. ilyen pillanat volt, ezen a napon született…

Mi szólíthatná meg jobban a közönséget, mint egy darab, amely a házassággal, szerelemmel, s annak minden velejárójával foglalkozik, hiszen mindig…