Program


Színekre hangolva
6

Színekre hangolva

Zöld - kék - piros: e három szín köré szerveződik a kiállítás, melynek három termében mintegy 400 iparművészeti tárgy - főként kerámia, textil, bútor és ötvösmű - kerül bemutatásra.

A tárgyak színek szerinti rendszerezésével a tárlat célja az, hogy új összefüggések mentén mutassa be az Iparművészeti Múzeum gazdag és sokszínű gyűjteményét. A hagyományosan történeti szempontú múzeumi narratívákkal szemben ez alkalommal tehát a szín mint formai kritérium szerint került egymás mellé régi és modern, szakrális és profán, ünnepi és hétköznapi, ezáltal a műtárgyak jelentésének és értelmezésének új aspektusai tárulnak fel. A kiállítás közel 25 tematikus tárgycsoportból áll, amelyek széles spektruma a zöld eosinmázas Zsolnay-kerámiáktól a William Morris által tervezett kék színű nyomott mintás textileken át a vörös színű liturgikus tárgyakig terjed.

A válogatás, amelyben egyaránt akadnak jól ismert főművek és eddig soha be nem mutatott darabok az iparművészet valamennyi műfaját átfogva sajátos metszetét adja a múzeum gyűjteményének.

Ajánló


Az Omega velünk élő történelem. 55 éve bizonyítják újra és újra, hogy különleges…

Rock and roll történelmi pillanat, legendák Fenyő Miklós jubileumi koncertjén! 1995. szeptember 16-a…

A Marie Claire magazin 2017-ben kilencedik alkalommal rendezi meg a háromnapos Marie Claire…