Program


Stephanus bérlet 2016/2017 IV/4

Stephanus bérlet 2016/2017 IV/4

Stephanus IV/4 Müpa 2016/2017 - Puccini: Pillangókisasszony

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. április 29. szombat, 18:00

Giacomo Puccini (1858–1924) olasz operaszerző a Pillangókisasszony, a Bohémélet, a Tosca, a Turandot, és sok más örökérvényű darab szenvedélyes és ironikus humorral megáldott szerzője egy alkalommal Londonban tartózkodva megnézte David Belasco Pillangókisasszony című művének előadását.

Belasco japán tárgyú egyfelvonásosa John Luther Long 1898-ban írt novellájának alapján készült. Long pedig testvére, Jennie Correll elmondásából ismerte meg a történetet, aki személyesen ismerte a főhőst, mivel misszionárius férje oldalán több évig élt Nagaszakiban. Nem kitalált meséről van tehát szó, hanem valaha élt szereplők igaz történetéről.

Puccini megkérte kiadóját, Ricordit, hogy szerezze meg a megzenésítés jogát. A librettót ezúttal is műveinek állandó szerzőpárosa, Giacosa és Illica írta.

Puccini mindig különös gondot fektetett a miliő pontos megfestésére, az egzotikus és idegenszerű hangulatokó azonban új lehetőségeket és távlatokat nyitottak számára. Ezért aztán az eredeti japán muzsikán kívül szertartás-könyveket, népszokásokat és építészeti jelenségeket is tanulmányozott. Milánóba utazott, hogy megfigyelje egy épp ott fellépő japán színésznő hangját, és meglátogatta a Viareggióban nyaraló japán követ feleségét is, aki japán dalokkal ismertette meg.

Kutatási eredményei zenéjére is hatással voltak. Hét autentikus japán dallamot és töredéket találunk az operában és hallhatunk jónéhány egzotikus motívumot, amelyek – valószínűleg – Puccini tanulékonyságára vallanak.

Az opera történetének négyszáz éve alatt – Monteverdi Orfeójától Wagnerig – istenekről, császárokról, királyokról, nagy hősökről írtak a komponisták. Igazán Puccini az, aki leszállt a polgáremberek közé. A helyszínek, a történetek, a jellemek mindenütt egyediek. Ami összeköti őket, az a mély emberábrázolás: jóság, gonoszság, tragédia mellett kedves humor, irónia teszi teljessé embermeséit. És persze a senki máséhoz nem hasonlítható dallam- és harmóniavilág.

Puccini nem csak fantasztikus zeneszerző volt, hanem az emberi lélek nagy ismerője is. A társadalmi hierarchia minden lehetséges fokán élő asszonyok, lányok sorsát sebezhetőségükben, kiszolgáltatottságukban a legérzékenyebben ő jeleníti meg.

rendező: Horváth Zoltán
vezényel: Horváth Gábor

közreműködik:

Cso-cso-szán: Létay Kiss Gabriella
Suzuki: Gémes Katalin
Pinkerton: Balczó Péter
Sharpless: Haja Zsolt
Goro: Megyesi Zoltán
Yamadori: Rezsnyák Róbert
Bonzo: Egri Sándor
Kate: Csereklyei Andrea
Császári biztos: Ga ál Csaba
Szent István Király Oratóriumkórus

Ajánlatunk


Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők, egy nap marad a régi életből.

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Ajánló


A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!