Program


Budafoki Dohnányi Zenekar, Rameau, Beethoven, Brahms, Vez. Hollerung Gábor

Budafoki Dohnányi Zenekar, Rameau, Beethoven, Brahms, Vez. Hollerung Gábor

A 2016-os „Beethoven Budán Fesztivál” kadenciapályázat győztese, a 2014-es Miskolci Nemzetközi Operafesztivál operaíró versenyének Tehetségdíjasa, a 2014-es Virtuózok című műsor középdöntőse, a 24 éves Szűts Apor zongorajátéka ízesíti a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar szeptember 30-ai koncertjét a Zeneakadémián.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. szeptember 30. szombat, 19:30

(A korábban meghirdetettel ellentétben Beethoven I. zongoraversenye és Brahms I. szimfóniája mellett Rameau Une Symphonie Virtuelle című műve csendül fel.)

Budafoki Dohnányi Zenekar

Műsor
Rameau: Une symphonie virtuelle
Beethoven: I. zongoraverseny
Brahms: I. szimfónia
 
Szüts Apor – zongora
Vezényel: Hollerung Gábor

Rameau elsősorban operaszerzőként ismert, ám operái számos zenekari betétet tartalmaznak, melyek egyrészt a cselekmény drámai megjelenítését szolgálják, másrészt a cselekmény részeként táncot jelenítenek meg. Ezen betétszámokból könnyedén összeállíthatunk egy olyan tételsort, melyek a későbbi zenei tradíciókban egy szimfóniát alkotnak. E válogatásnak adtuk az „Une symphonie virtuelle” nevet.
 
A Rameau-művet követően Beethoven I. zongoraversenye csendül fel, melyet valójában harmadikként komponált ebben a műfajban. Bemutatóján, 1798-ban, Prágában maga a szerző játszotta a zongora szólamot. A versenyművet Szüts Apor, a 2016-os Beethoven Budán kadencia versenyének győztese szólaltatja meg, természetesen saját kadenciával.

A hangverseny utolsó száma Brahms I. szimfóniája. A szerző életművében nagy küzdelem volt e zenemű létrejötte. A szimfónia írásának gondolata már hosszú ideje foglalkoztatta Brahmsot, első próbálkozását végül is zongoraversennyé dolgozta át (d-moll koncert). Végül is hosszú ideig, mintegy 20 évig várt első szimfóniája megírásával, mely eltér a hagyományos szimfóniák felépítésétől.
Az első tétel elé lassú bevezetést iktatott, melynek sejtelmesen komoly hangulatát, dallamvilágának kromatikáját a főtétel pregnáns ritmusvilága váltja fel. A második tételben megszólal barátja, a tragikusan elhunyt Schumann álomszerű világa. A harmadik, hagyományosan scherzo tételben a népet népdal ringatózó, bölcsődalszerű hangja csendül fel, melyet a zárótétel lassú bevezetőjét követően a beethoveni hangot idéző diadalmas kóda zár le. 

 

 

Ajánlatunk


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Ajánló


Zenés válóok két részben – magyar slágerekkel a ’60-as évektől napjainkig

A vígjáték egy izgalmas, kalandos utazáson keresztül, rengeteg humorral világít rá a középkorú nők és a változó kor kikerülhetetlen nehézségeire.…

Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!