Program


Békebeli Budapest - Filmvetítés és előadás az 1867-es kiegyezés 150. évfordulója kapcsán

Békebeli Budapest - Filmvetítés és előadás az 1867-es kiegyezés 150. évfordulója kapcsán

A rendezvény első felében Saly Noémi művelődéstörténész és Fónagy Zoltán történész élményszerű vetített képes előadásában a kiegyezés vívmányairól, jelentőségéről beszél, majd a Békebeli Budapest című 50 perces filmet tekintheti meg a közönség. Az előadók történetei segítenek közelebb kerülni a korszak hús-vér valóságához.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 31. szerda, 19:00

A Kiegyezés határkő Magyarország történetében: az általa teremtett keretek biztosították a modernizáció és az európai felzárkózás feltételeit. A félszázadnyi „boldog békeidő” alatt az ország mind gazdasági, mind kulturális téren sokat ledolgozott elmaradásából, polgárai jogbiztonságban és minden korábbinál gyorsabban javuló életkörülmények között éltek. A dualizmus kora impozáns örökséget hagyott a viharos 20. századra. A legnagyobb teljesítmények közül is kiemelkedik Budapest fejlesztése, amely tudatos városfejlesztés révén ezekben az évtizedekben vált modern fővárossá, és egyben annak szimbólumává, hogy Magyarország belépett a polgárosult és művelt európai államok közösségébe.

Ez az alapgondolata az Új Eldorádó és a Magyarok a Barcáért Balázs Béla Díjas filmrendezőjének, Kocsis Tibor Békebeli Budapest című új munkájának is. Mácsai Pál és Fodor Tamás narrációjával 1867-től 1916-ig, vagyis koronázástól koronázásig meséli el a film, mi minden valósult meg a fővárosunkban. Sokan nem tudják, hogy mindazok a csodák, melyeket ma büszkén mutatunk a Budapestre érkezőknek, mind ebben a korban születtek.

A film alkotói több, mint 12 múzeum és archívum, valamint magánygyűjtemény mintegy 15.000 fotóját nézték át és 14 órányi eddig nem látott archív mozgófelvételből válogatták a film gazdag képanyagát. Emellett játékfilmrészletek, különleges drónfelvételek és az Osztrák-Magyar Monarchia legszebb muzsikái, Liszt és Strauss dallamai,  irodalmi és újságidézetek festik meg kor hangulatát, hétköznapjait, ünnepeit.

A rendezvény első felében Saly Noémi művelődéstörténész és Fónagy Zoltán történész élményszerű vetített képes előadásában a kiegyezés vívmányairól, jelentőségéről beszél, majd a Békebeli Budapest című 50 perces filmet tekintheti meg a közönség. Az előadók történetei segítenek közelebb kerülni a korszak hús-vér valóságához. Hogyan éltek, mit ettek-ittak, mit játszottak eleink, milyen szagok és zajok uralták a régi utcákat.

A történészek mellett az est vendége Kocsis Tibor filmrendező is, aki elárulja, hogyan lett „megszállott „kutatója” a Monarchia hétköznapjainak.

A programot egy játék zárja, amelyben a közönség tagjai közül azok, akik a kiegyezéshez kapcsolódó kérdésekre helyesen válaszolnak, a film DVD-verzióját nyerhetik meg.

Ajánlatunk


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Ajánló


Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

A CRESCENDO MUSIC MANAGEMENT™ BEMUTATJA: ÓPERENCIÁN TÚL MESE • MUSICAL • KONCERT

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!