Program


A város alatt (W ciemności, 2011) - MÜPAMOZI

A város alatt (W ciemności, 2011) - MÜPAMOZI

A város alatt (W ciemności, 2011) Morális nyugtalanság - A lengyel film fél évszázada

lengyen nyelven, magyar felirattal

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. június 12. hétfő, 19:00

Agnieszka Holland a lengyel film egyik legmarkánsabb rendezője. Zanussi és Wajda mellett kezdte filmes pályafutását. 2011-es filmje, A város alatt felidézi a modern lengyel film egyik alapművét, Wajda 1957-es Csatornáját. A menedéket nyújtó föld alatti világ azonban ez alkalommal nem Varsó, hanem Lviv (Lemberg) alatt húzódik, és a gettóból megszökött zsidókat rejti. Szenvedéstörténet? Talán. De kicsit másként. Mert ezek a zsidók - mint bárki más is tenné - viszik magukkal a kanálisba a szerelmet, a szexet, a féltékenységet, a bátorságot, a gyávaságot, a hitet, a kétséget, a méltóságot. És ennek a történetnek nem is ők a hősei, hanem a Robert Wieckiewicz által alakított Leopold Socha csatornafelügyelő, aki a város mocskában dolgozik, és talán jellemét sem gondoljuk patyolattisztának. Socha nem különösebben emelkedett lélek. Megpróbál túlélni a megszállt városban, és igaz, mindenféle stiklikkel, de gondoskodni próbál a családjáról. Ezt a helyzetet robbantja fel, amikor találkozik a csatornába menekült zsidókkal. S bár nem rossz üzlet feladni a zsidókat, Socha inkább velük próbál üzletelni. De mi történik, ha az üzlet már nem folytatható a szokásos módon? Mi történik, amikor egy nem túlságosan bonyolult személyiségnek morális döntést kell hoznia? Mit lehet tenni egy olyan helyzetben, amelyben a föld alatt és a föld fölött az iszonyat uralkodik?
Sötét film. Már csak azért is, mert jelentős része a csatornában játszódik. Mégsem annyira sötét, mert néha felfénylik benne az együvé tartozás, a szolidaritás. Hogy lehet, érdemes dacolni a végzettel.

A sorozat a Lengyel Intézet Budapest együttműködésével valósul meg.

Alkotó:

Agnieszka Holland: rendező

Közreműködik:

Réz András: házigazda

Ajánlatunk


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Ajánló


Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!